Svet

Turčija zavrnila navedbe o odobritvi oporišč za boj proti IS

STA/M.J.
13. 10. 2014, 15.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Turčija je danes zavrnila navedbe ZDA, da je Ankara Washingtonu v boju proti skrajnežem Islamske države (IS) dovolila uporabo svojih letalskih oporišč, tudi v ključnem oporišču v Incirliku blizu meje s Sirijo. Informacije, da je odobrila urjenje zmernih sirskih upornikov na svojih tleh, pa Turčija še ni potrdila.

Reuters, Graphic News

Neimenovani predstavnik Turčije, na katerega se sklicuje francoska tiskovna agencija AFP, je zatrdil, da med Turčijo in ZDA ni novih dogovorov glede uporabne oporišč, vključno s tistim v Incirliku. Slednjega ameriška vojska že uporablja v logistične in humanitarne namene in tam je nameščenih okoli 1500 ameriških vojakov.

Vendar so doslej ameriška letala, ki obstreljujejo skrajneže IS, vzletala iz oporišč v Združenih arabskih emiratih, Kuvajtu in Katarju. Ameriška vojaška letala F-16 so od lanskega leta nameščena tudi v Jordaniji, Pentagon pa ima dogovor z Omanom o uporabi njegovih vojaških oporišč.

Turški predstavnik je pojasnil, da se pogajanja med Turčijo in ZDA nadaljujejo, in sicer na podlagi pogojev, ki jih je postavila Ankara. Med njimi je vzpostavitev varne cone v Siriji z območjem prepovedi letov. "Naše stališče se ni spremenilo," je poudaril in tako zavrnil navedbe ameriške svetovalke za nacionalno varnost Susan Rice.

Dejal je še, da se o podrobnostih uporabe oporišč še pogovarjajo. Med drugim naj bi po napovedih britanskega BBC v Turčijo ta teden prišla skupina ameriških vojaških strokovnjakov, ki se bo s turško stranjo pogovarjala tako o programu urjenja zmernih sirskih sil, ki je del ameriške strategije boja proti IS, in o misijah, ki bi lahko vzletale iz turških oporišč.