Slovenija

V Kranju oster boj za župansko funkcijo

STA
13. 10. 2014, 14.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Mestni občini Kranj se obeta zanimiv drugi krog županskih volitev, v katerem se bosta pomerila dolgoletni župan Mohor Bogataj in novinec v politiki Boštjan Trilar. Prvi napoveduje kontinuiteto, drugi spremembe, oba pa sta v času kampanje tarči različnih očitkov.

Da bo Bogataj imel precej težav pri osvojitvi drugega zaporednega, skupaj pa že četrtega mandata na čelu kranjske občine, je bilo jasno že pred volitvami. Dobil je šest protikandidatov, vsi pa so opozarjali na nujnost sprememb v gorenjski prestolnici.

Vendarle so ankete pred volitvami nakazovale, da ima Bogataj nekaj prednosti pred drugimi pretendenti za županski stolček. Izid volitev je bil tako precej presenetljiv, saj je Trilar zanesljivo zasedel prvo mesto z 38,9 odstotka glasov, medtem ko je Bogataj na drugem mestu zbral skoraj 800 glasov manj oziroma 33,6 odstotka.

Trilar je bil nesporen zmagovalec volitev tudi s svojo novoustanovljeno stranko Več za Kranj, ki bo v mestnem svetu zasedla največ, to je osem mandatov. Stranka za napredek krajevnih skupnosti, s katero kandidira Bogataj, pa je osvojila le dve svetniški mesti.

Rezultatu primerno je vzdušje pred drugim krogom volitev. "Zagovarjam kontinuiteto oblasti, kajti začeli smo toliko projektov, toliko zadev je odprtih, da je prav, da jih ustrezno dokončamo. Ne želim, da bi se ponovila zgodba izpred osmih let, ko so volivci zamenjali župana. V štirih letih se je tedaj naredilo precej škode, ki smo jo štiri leta po tem zopet popravljali," pravi Bogataj.

Kot enega izmed vzrokov za slabši volilni izid v prvem krogu letošnjih volitev Bogataj vidi v relativno nizki volilni udeležbi, ki je znašala 34,3 odstotka. Kot pravi, je odločitev o županu zelo pomembna za razvoj občine, zato je prav, da je ta odločitev odvisna vsaj od polovice polnoletnih občanov.

Pred drugim krogom volitev, pred katerim Bogataj kar sam vodi svojo kampanjo, želi občanom znova predstaviti svoj program in jim povedati, kaj bilo v zadnjih štirih letih doseženega in kakšni so načrti za naprej. "Upam, da bom volivce na ta način prepričal, da se bodo v drugem krogu odločili za pravo rešitev," pravi Bogataj.

Trilar je na drugi strani prepričan, da je v Kranju napočil čas za spremembe na bolje. To po njegovem tolmačenju dokazuje tudi izid volitev, saj "je kar 66 odstotkov volivcev glasovalo proti zdajšnji oblasti, proti sedanjemu županu". "Prevzemite odgovornost v svoje roke, uporabite svoj vpliv in pridite na volitve," Trilar poziva ljudi.

V kampanji je bil precej kritičen do nekaterih praks delovanja aktualnega župana. Opozarjal je na njegovo bivališče izven občine, na domnevno sporne posle in politično kadrovanje v občinskih zavodih.

Ostro je napadel tudi skrivalnice med SDS in Bogatajem, ki naj bi ga SDS tudi na teh volitvah podpirala, a tega ni javno obelodanila, najverjetneje tudi zaradi slabe izkušnje izpred osmih let. Prav izraz podpore SDS naj bi namreč tedaj Bogataja stal tretjega županskega mandata.

Bogataj vse očitke zavrača. Podoben je tudi odziv Trilarja, ki se bori z anonimkami in očitki o neprimerni izobrazbi in prevelikem trošenju med volilno kampanjo. Kot pravi, je vesel, da, kot kažejo izidi prvega kroga, občani neresničnim navedbam iz anonimk ne verjamejo.

V Več za Kranj naj bi prejeli tudi opozorila, da se na volilno nedeljo na voliščih pripravljajo incidenti. Zato stranka zahteva vpogled v seznam zaupnikov, ki ga je vložil Bogatajev predstavnik.