Svet

Na volitvah v BiH v vodstvu nacionalne stranke

G.G./STA
13. 10. 2014, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Največ je pridobila Stranka demokratske akcije (SDA), medtem ko so socialdemokrati (SDP BiH) največ izgubili. Jasno je tudi že, da sta v predsedstvo BiH izvoljena Bakir Izetbegović in Dragan Čović, kdo bo srbski predstavnik pa še ni jasno.

Reuters

Po prvih začasnih rezultatih, ki jih je opolnoči objavila centralna volilna komisija, je bil Izetbegović prepričljivo izvoljen za bošnjaškega člana predsedstva, podobno tudi Čović za hrvaškega.

Razlika med Željko Cvijanović in Mladenom Ivanićem, ki se potegujeta za mesto srbskega predstavnika v predsedstvu BiH, pa je zaenkrat še pretesna, da bi lahko govorili o odločitvi, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Na strankarski ravni je predsednik doslej vladajoče SDP BiH Zlatko Lagumdžija že priznal poraz in zmago SDA pod vodstvom Izetbegovića. Hkrati je pozval SDA, da čimprej oblikuje novo vlado, sam pa izrazil tudi pripravljenost za sodelovanje pri prenosu oblasti.

Izetbegović je sicer že pred tem razglasil zmago in izrazil pričakovanje, da bodo končni rezultati pokazali na še večjo zmago SDA in jo utrdili na položaju najmočnejše stranke tako na državni ravni kot na ravni bošnjaško-hrvaške entitete Federacije BiH.