Svet

Škoti bodo na referendumu odločali o neodvisnosti

STA/J.P.
18. 9. 2014, 07.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Škoti bodo danes na zgodovinskem referendumu odločali o neodvisnosti. V primeru podpore se odpirajo številna vprašanja glede prihodnosti nove države, medtem ko so Škoti v primeru zavrnitve iz Londona deležni obljub o še večji avtonomiji. Izid referenduma glede na zadnje ankete ostaja negotov.

Vrata referendumu o neodvisnosti Škotske je odprla absolutna večina, ki jo je v regionalnem parlamentu v Edinburghu leta 2011 osvojila Škotska nacionalna stranka (SNP). Referendum bo potekal v soglasju z vlado v Londonu.

Volišča na Škotskem se bodo odprla ob 7. in zaprla ob 22. uri po lokalnem času (ob 8. in 23. uri po srednjeevropskem). Za referendum se je registriralo kar 97 odstotkov od 4,4 milijona volilnih upravičencev in pričakovati je rekordno volilno udeležbo. 

Medtem ko je škotska vlada poudarjala, da bodo Škoti bolje vodili svojo državo, ki bo tudi bolj enakopravna in proevropska kot Velika Britanija, so jim z opozarjanjem na tveganja, ki jih s sabo prinaša neodvisnost, nasproti stale vse glavne stranke na Otoku. Te v primeru zavrnitve neodvisnosti škotskemu parlamentu obljubljajo nove pristojnosti.

Kampanja je v zadnjih tednih postajala vse bolj vroča, k čemur so prispevale tudi javnomnenjske raziskave - po siceršnjem znatnem zaostanku podpornikov samostojne poti Škotske za nasprotniki se je razlika med taboroma zmanjšala do te mere, da si izida trenutno nihče ni upa napovedati. Zadnje ankete sicer neodvisnosti napovedujejo 48-odstotno podporo, 52 odstotkov Škotov naj bi glasovalo proti.

Vzporedne volitve niso predvidene. Na voliščih bodo glasovnice začeli preštevati takoj po zaprtju in jih nato poslali v Edinburgh, kjer bodo rezultate še enkrat preverili. Rezultate iz 32 volilnih okrajev bodo ponoči sporočali sproti, končni izid pa bo predsednica osrednje volilne komisije sporočila v jutranjih urah v petek, predvidoma med 6.30 in 7.30 po lokalnem času.