Slovenija

Prva vrsta ali oslovska klop?

Simon Rosc
18. 9. 2014, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Verjetno se še spomnite, kako smo se v šoli prepirali, kdo bo s kom sedel. Tisti bolj pridni so se vedno borili tudi za prve šolske klopi. Nekaj podobnega se dogaja tudi s poslanci v dvorani državnega zbora.

Mediaspeed

Če se sliši še tako nenavadno, je še kako res. Poslancem ni vseeno, kje sedijo v veliki dvorani hrama demokracije. Vnel se je pravi mali prepir o prvih klopeh in kdo bo v njih sedel. Da, tudi s takšno problematiko se ukvarjajo poslanci.A da ne bomo pretiravali, pri vsem skupaj gre le za ustaljeno prakso slovenskega in evropskega parlamenta, da ima vsaka poslanska skupina dostop do prve vrste. Slednje težave pa so v ospredje stopile na desni polovici parlamenta. 

Iz Nove Slovenije so nam na vprašanje, zakaj sploh odpirajo na videz tako nepomembne teme, odgovorili: »NSi prosi SDS za razumen dogovor glede sedežnega reda, ki bi sledil ustaljeni praksi v vseh parlamentih. Za primer lahko navedemo, da so se poslanske skupine DeSUS, SD in ZL, ki sedijo v t. i. levem sektorju državnega zbora, brez večjih težav dogovorile za sedežni red. V t. i. desnem sektorju pa se SDS z NSi ni bila pripravljena dogovoriti glede zasedbe poslanskih sedežev, ampak je z logiko (pre)moči blokirala NSi. Velja namreč pravilo, da če se poslanske skupine ne morejo dogovoriti o sedežnem redu, sedeže poslanske skupine izbirajo po vrstnem redu glede na število poslancev – največja poslanska skupina izbira prva.«

Dodali so še, da za NSi sicer sedežni red ni bistvenega pomena, gre pa za simbolno dejanje, ki kaže pripravljenost na dialog in sodelovanje.

Kako komentirajo navedbe NSi in zakaj niso pripravljeni sodelovati, smo povprašali tudi SDS, a tudi v tem primeru niso bili pripravljeni pokazati volje za sodelovanje. Odgovora nam do zaključka redakcije niso poslali.