Svet

Ukrajinske sile silovito nad Doneck

U.K.
7. 8. 2014, 12.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ukrajinske sile danes nadaljujejo ofenzivo na utrdbo proruskih separatistov, milijonski Doneck. Bilo je več smrtnih žrtev.

Reuters
Po navedbah tamkajšnjih oblasti je danes na bolnišnico v središču mesta padel topniški izstrelek, pri čemer je bil ubit en človek, dva pa sta bila ranjena. Že ponoči so bili v mestu ubiti trije civilisti, eksplozije pa je danes slišati po vsem Donecku.
Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je danes poleg bolnišnice izstrelek padel tudi na bližnje stanovanjske poslopje, že ponoči pa je bilo v operaciji ukrajinskih sil poškodovanih več večstanovanjskih stavb in enodružinskih hiš. V nočnem obstreljevanju je bilo poleg treh ubitih še pet ljudi ranjenih.
Ukrajinska vojska je v teh dneh dala vedeti, da bo okrepila prizadevanja za zavzetje Donecka, potem ko ji je minuli mesec uspelo doseči velik napredek in obkoliti v tem mestu utrjene separatiste. V sredo je mesto napadla tudi iz zraka, kar je okrepilo strahove, da bi Doneck lahko postal naslednje glavno bojišče v štirimesečni vojni, v kateri je doslej umrlo že več kot 1300 ljudi, navaja AFP.
Doneck je doslej po podatkih ZN zapustilo 285.000 prebivalcev. V drugi uporniški utrdbi, Lugansku, medtem svarijo pred humanitarno katastrofo, saj nimajo več vode, goriva in hrane.