Slovenija

Policisti podali ovadbe zaradi manipulacije z delnicami Iskratela

U.K.
7. 8. 2014, 11.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Gorenjski kriminalisti so zaradi suma zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti kazensko ovadili dve pravni in štiri odgovorne osebe v dveh večjih družbah z Gorenjske, ki so zato, da bi družbam pridobile protipravno korist, manipulirale pri trgovanju z delnicami.

Facebook

Po neuradnih podatkih gre za Iskratel in Gorenjsko banko. Kazniva dejanja naj bi bila izvedena ob izstopu nemškega Siemensa in Gorenjske banke iz lastništva kranjskega Iskratela oziroma ob menedžerskem prevzemu kranjske družbe. Policisti pa naj bi ovadili tudi po dve tedaj vodilni osebi iz Iskratela in Gorenjske banke ter družbi, v korist katerih so ravnali, torej banke in finančnega holdinga.

Isti vodstveni delavci so po ugotovitvah kriminalistov svoj položaj zlorabili tudi nekaj dni kasneje, ko so v povezavi z menedžerskem prevzemom tehnološke družbe še ne-ustanovljenemu finančnemu holdingu podelili opcijo za nakup deleža te družbe. Holdinška družba je še isti dan po dogovoru za 2,2 milijona evrov posel tudi izpeljala, čeprav bi za paket delnic morala odšteti več kot osem milijonov evrov. 

Med ovadenimi sta po neuradnih podatkih nekdanji predsednik uprave Gorenjske banke Gorazd Trček, ki se je januarja letos upokojil, in nekdanji član uprave Gorenjske banke Srečko Korber, ki se je s funkcije umaknil letošnjega aprila. Iz Iskratela pa naj bi bila med ovadenimi že upokojeni nekdanji dolgoletni generalni direktor Andrej Polenec, ki je tudi med večjimi lastniki družbe, in nekdanji finančni direktor Metod Zaplotnik. 

Kot so danes sporočili s Policijske uprave Kranj, so osumljenci v sredini leta 2009 banki omogočili, da je za nekaj več kot 45.000 evrov kupila izstopni delež evropskega tehnološkega velikana v osnovnem kapitalu gorenjske tehnološke družbe, potem pa ga je za 20 milijonov evrov gorenjski družbi še isti dan prodala nazaj. S tem je bila družba oškodovana za 20 milijonov evrov, banka pa si je pridobila protipravno korist.
Banka je po tej prodaji, vendar v drugem poslu, isti dan gorenjski tehnološki družbi za okoli 8,5 milijona evrov prodala še svoj kontrolni delež. Čeprav je bil posel sklenjen v letu 2009 je bila kupnina plačana šele v začetku lanskega leta.

Za zlorabo položaja je zagrožena zaporna kazen do osem let zapora. Za kazniva dejanja pravnih oseb pa se sme predpisati denarno kazen, odvzem premoženja, prenehanje pravne osebe ali pa prepovedati razpolaganje z vrednostnimi papirji, katerih imetnica je.