Svet

Argentinska aktivistka po 35 letih našla ukradenega vnuka

U.K.
6. 8. 2014, 11.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Vodja argentinske skupine za človekove pravice za iskanje otrok, ukradenih v času diktature med letoma 1976 in 1983, je po 35 letih naposled našla vnuka. Identiteto vnuka Estele Carlotto, čigar mati je bila ubita, so potrdili s pomočjo preizkusov DNK, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mater 36-letnika Lauro Carlotto so v času diktature nosečo ugrabili v okviru preganjanja levičarjev in oporečnikov. 26. junija 1978 je v ujetništvu rodila dečka in mu dala ime Guido, kmalu zatem pa so jo umorili.
Vse odtlej je Estella Carlotto, vodja skupine Babice Plaza de Mayo, iskala svojega vnuka v prepričanju, da je živ. Po 35 letih se je njen trud obrestoval. Našli so moškega, pri katerem so preizkusi DNK pokazali 99,9-odstotno verjetnost, da gre za njenega vnuka.
Kot je pojasnila sodnica Maria Servini de Cubria, ki se ukvarja s primeri ukradenih otrok, je moškemu ime Ignacio Hurban in živi v Olavarrii, okoli 350 kilometrov jugozahodno od prestolnice Buenos Aires.
Moški je prostovoljno dal vzorec DNK, ki so ga primerjali z vzorcem iz posmrtnih ostankov njegovega očeta. Po besedah njegovega strica je bil po razkritju resnice šokiran, a se dobro drži.
Med zadnjo argentinsko diktaturo med letoma 1976 in 1983 je bilo ukradenih okoli 500 novorojenčkov, ki so jih vzeli upornicam. Otroke so predali režimu naklonjenim družinam, ki so jih vzgajale kot lastne otroke. Njihovi pravi starši pa so bili večinoma ubiti. Doslej so jih našli 114, poroča AFP.