Svet

Na Japonskem so se spomnili atomske bombe nad Hirošimo

U.K.
6. 8. 2014, 10.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na Japonskem so danes s slovesnostjo zaznamovali 69. obletnico atomske bombe, ki so jo ZDA odvrgle nad japonsko Hirošimo. Tam se je zbralo več deset tisoč ljudi, tudi japonski premier Šinzo Abe, ki je poudaril, da ima Japonska posebno odgovornost v boju za svet brez jedrskega orožja.

Udeleženci slovesnosti, med katerimi so bili tako preživeli v napadu, njihovi potomci in tuji dostojanstveniki, so se žrtev najprej spomnili z minuto tišine. Na slovesnosti je bila tudi ameriška veleposlanica na Japonskem Caroline Kennedy, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Nad Hirošimo je pred 69 leti ob 8.15 po lokalnem času eksplodirala štiri tone težka atomska bomba iz obogatenega urana, imenovana Little Boy oz. Deček. Eksplodirala je na višini 567 metrov in povzročila udarni val, ki je z močjo 35 ton na kvadratni meter in hitrostjo 440 metrov na sekundo uničil stavbe in ljudi.
V krogu 500 metrov okrog središča eksplozije so skoraj takoj umrli vsi ljudje. Zaradi neposrednih posledic bombe je samo do konca leta 1945 umrlo okoli 140.000 ljudi. Kasnejše posledice izpostavljenosti sevanju pa se vse do danes med drugim kažejo v obliki raka na ščitnici, pljučih, prsih in levkemije.
Tri dni za Hirošimo je napad z jedrskim orožjem doživelo še mesto Nagasaki. Nad njim je eksplodirala bomba z imenom "Fat man" ali Debelinko s plutonijevo sredico. Za posledicami eksplozije je takoj umrlo okoli 40.000 ljudi, skupno pa naj bi posledice zahtevale preko 70.000 žrtev.
"Kot edina država, ki je med vojno doživela jedrski napad in izkusila njegove grozote, ima Japonska odgovornost uresničiti svet brez jedrskega orožja in še naprej prihodnjim generacijam in svetu posredovati sporočilo o krutosti tovrstnega orožja," je dejal Abe.
Zbrane je nagovoril tudi župan Hirošime Kazumi Macuj, neutrudni aktivist proti jedrskemu orožju, ki je ameriškega predsednika Baracka Obamo in vse voditelje držav, ki imajo jedrske orožje, pozval, naj obiščejo Hirošimo. "Ko boste to storili, boste doumeli, da je jedrsko orožje absolutno zlo in da ga je treba preprečiti," je dodal.
Izkoristil je tudi priložnost in kritiziral Abeja, ki je razširil pristojnosti vojske. Ta bo v skladu z odločitvijo vlade iz začetka julija poslej lahko v primeru napada branila zavezniške države. Gre za zgodovinski preobrat v japonski obrambni politiki, ki je bila od druge svetovne vojne naravnana pacifistično. Številni Japonci odločitvi nasprotujejo.