Svet

Izraelska vojska naznanila umik iz Gaze

G.G./STA
5. 8. 2014, 07.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Izraelska vojska je napovedala začetek popolnega umika iz Gaze. Svoje enote bodo namestili na obrambni položajih okrog Gaze. Ob sedmih zjutraj pa je začelo veljati novo 72-urno premirje, tik pred začetkom katerega so se Izraelci in Palestinci silovito obstreljevali.

Izrael svari, da bo njihova vojska odgovorila na napade v času trajanja premirja, vendar pa je končala operacije uničevanja podzemnih predorov med Gazo in Izraelom.

Zadnji spopadi med Izraelom in Hamasom so se začeli 8. julija in od takrat je na palestinski strani umrlo 1867 ljudi, večinoma civilistov.

Ministrstvo za zdravstvo Gaze poroča, da sta čez noč na torek umrla dva Palestinca, vendar zaradi ran, ki sta jih dobila prej. Na izraelski strani je umrlo 64 vojakov, dva civilista in tajski delavec.

Izrael je v tem času, po besedah Lernerja, napadel 4800 tarč v Gazi, uničil 32 podzemnih predorov in 3000 raket. Hamas je iz Gaze proti Izraelu izstrelil 3300 raket.

V času trajanja premierja se bosta obe strani pogajali v Egiptu. Palestinski predstavniki so že tam, izraelska delegacija pa naj bi v Kairo prispela kmalu.