Svet

Oropali trupla strmoglavljenega letala

STA
22. 7. 2014, 15.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Zunanji ministri EU bodo od Rusije zahtevali popolno in takojšnje sodelovanje v povezavi s četrtkovim strmoglavljenjem letala MH17 malezijske družbe na vzhodu Ukrajine, sicer pa napovedali zaostritev sankcij v prihodnjih dneh, je danes v Bruslju dejal nizozemski veleposlanik pri EU Pieter De Gooijer.

Ta tragični dogodek po njegovih besedah popolnoma spreminja razmere in terja konkretne ukrepe. Veleposlanik je opozoril tudi na nedostojnost pri ravnanju s posmrtnimi ostanki po strmoglavljenju letala; mnoga trupla so namreč oropali. Da je četrtkovo strmoglavljenje letala "dramatično spremenilo razmere", je ob robu zasedanja opozorila tudi hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić, ki je prav tako izpostavila odgovornost Rusije, ker ni preprečila ropanja trupel.

Reuters

Zunanji ministri bodo po navedbah vodje hrvaške diplomacije danes v sklepih poudarili, da je treba takoj zagotoviti prevoz posmrtnih ostankov na Nizozemsko in nato v preostale države, da je treba zagotoviti popoln dostop do kraja strmoglavljenja ter neodvisno preiskavo, ki naj jo vodi Nizozemska, in kaznovanje krivcev. Pusićeva je tudi povedala, da bodo članice pospešeno razširile seznam oseb in podjetij, kaznovanih z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja v unijo. Dokončni seznam kaznovanih oseb in podjetij bo po njenih besedah pripravljen do četrtka.

Arhiv Svet24

Po prvotnih načrtih naj bi bil nared do konca meseca. Poleg tega bo Evropska komisija po besedah Pusićeve najpozneje do konca meseca predlagala potencialen kvalitativen in kvantitativen premik pri vrsti sankcij, torej možnost uvedbe gospodarskih sankcij. Hrvaška ministrica glede na razpravo pričakuje, da bo v sklepih omenjen tudi embargo na orožje, a da za zdaj še ni jasno, v kakšni obliki. Po navedbah nekaterih neuradnih virov naj bi se unija odločila za prepoved sklepanja novih vojaških sporazumov z Rusijo. Izrednega vrha Pusićeva za zdaj ne pričakuje.

Na očitke, da je odziv EU preblag in ne zagotavlja dovolj močnega pritiska na Rusijo, ministrica odgovarja, da je samo strmoglavljenje letala nedvomno pošteno prestrašilo Rusijo, ki tega zagotovo ni želela, saj drastično vpliva na njej položaj.