Svet

Terorizem ali napaka?

Simon Rosc
21. 7. 2014, 16.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Kdo je pritisnil na gumb za sprožitev rakete, ki je sestrelila letalo leta MH17 in ubila 298 potnikov in članov posadke na njem, bo pokazala preiskava, za katero pa se tako Rusija kot vsa Evropa strinjata, da mora biti neodvisna in nadzorovana.

Reuters

Ukrajinska vlada in proruski uporniki so se pod pokroviteljstvom mednarodnih sil dogovorili, da vzpostavijo 20-kilometrski varnostni pas okrog prizorišča strmoglavljenja malezijskega letala, da bi lahko Ukrajina identificirala trupla in jih predala svojcem.

Medtem pa Rusija, ki se očitno želi oprati krivde, pritiska na ukrajinske oblasti. Od njih je zahtevala razkritje vseh dokumentov o ukrajinski protiletalski obrambi na konfliktnih območjih. Ruski namestnik obrambnega ministra Anatolij Antonov je namreč zatrdil, da mednarodna skupnost nestrpno čaka na to razkritje. A Ukrajina vrača žogico Rusiji. V soboto je uradni Kijev obtožil Rusijo mednarodnega zločina: »Ukrajinska vlada uradno razglaša: Teroristi poskušajo s podporo Rusije uničiti dokaze za ta mednarodni zločin.« Dodali so še, da so uporniki s prizorišča odstranili 38 trupel in ukrajinskim preiskovalcem preprečili dostop.

Sta se pa v soboto na to temo po telefonu slišala tudi nemška kanclerka Angela Merkel in ruski predsednik Vladimir Putin, ki sta se strinjala, da bi morala neodvisna mednarodna komisija pod vodstvom Mednarodne organizacije Združenih narodov za civilno letalstvo čim prej obiskati kraj nesreče in odnesti trupla žrtev. Poudarila sta še pomen temeljite in objektivne preiskave vseh okoliščin nesreče.

Reuters

Da bi preiskali strmoglavljanje, pa je v Ukrajino že prispelo 62 malezijskih strokovnjakov, med njimi tudi dva preiskovalca letalskih nesreč in minister za promet Liov Tiong Laj.

Preiskava te letalske nesreče je za dogajanje na vzhodu Ukrajine izjemnega pomena, saj lahko površna in enostranska preiskava žarišče na tem območju samo še poveča.