Svet

Mislili so, da je ozdravljena, toda zahrbtni virus se je vrnil

STA/G.G.
11. 7. 2014, 15.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Pri deklici, ki se je v ZDA rodila s hivom, po zgodnjem zdravljenju pa je veljala za ozdravljeno, so ugotovili, da še vedno gosti smrtonosni virus. Novica je zadala hud udarec upanju, da lahko zelo zgodnje zdravljenje prepreči trajno okužbo.

Kot so po poročanju britanskega BBC sporočili zdravniki, so prejšnji teden opravljene preiskave pokazale, da danes štiriletna deklica iz Mississippija ni več v remisiji. Še marca se je zdelo, da ni okužena, čeprav pred tem skoraj dve leti ni prejemala terapije. Pri deklici, ki je znana kot Otrok iz Mississippija, so zdravniki močno upali, da bo živela brez hiva. Zakaj se je vnovič pojavil, pa jim ni jasno.

Protivirusna zdravila lahko obvladujejo hiv v krvnem obtoku, a virus si zna najti tudi skrivališča v črevesju in možganih, ki so znana kot rezervoarji. V primeru prekinitve zdravljenja se virus iz rezervoarjev znova pojavi in začne nove napade na telo.

Zdravniki so upali, da lahko začetek zdravljenja nekaj ur po rojstvu prepreči oblikovanje tovrstnih rezervoarjev virusa. A temu očitno ni tako. Stroka ni sicer nikoli načrtovala, da bodo tovrstni primeri vodili v zdravilo za hiv pri okuženih odraslih, ki zdravljenje začnejo mesece ali leta po okužbi.

Primer deklice iz Mississippija je znova spomnil, kako težko je virus hiv premagati in kako daleč je še do zdravila zanj, izpostavlja BBC.

Zgodnje zdravljenje nekaj ur po rojstvu je aprila lani sicer prejela še ena dojenčica iz Los Angelesa. Posledični testi so pokazali, da je povsem brez virusa, a so jo ves čas tudi zdravili.

Za ozdravljenega za zdaj velja en odrasli. Gre za Timothyja Raya Browna, ki je leta 2007 prejel transplantacijo kostnega mozga od donatorja z redko genetsko mutacijo, ki je odporna na hiv. Brown več kot pet let ni pokazal nobenih znakov okužbe.