Svet

Pohotnega medveda bodo kastrirali

G.G.
8. 6. 2014, 21.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Najstarejšemu medvedu v španskih Pirenejih se ne pišejo dobri časi. Oblasti ga nameravajo kastrirati, saj je spolno preveč aktiven in tako prehuda konkurenca drugim medvedom.

Arhiv Svet24
Medvedje se lahko pohvalijo z najštevilčnejšo populacijo.

26-letni Pyros naj bi bil v sorodstvu (oče, dedek, pradedek) praktično z vsemi tridesetimi medvedi v okoliških gozdovih. Strokovnjaki so presenečeni nad spolno slo tega alfa samca, saj medvedi po navadi izgubijo spolni apetit pri okoli dvajsetih letih. V povezavi z njegovim apetitom je problematično zlasti Pyrosovo agresivno obnašanje do ostali samcev, ki zato sploh ne pridejo v stik z godnimi medvedkami.

Za rešitev problema imajo dve možnosti. Ali Pyrosa uspavajo in kastrirajo ter nato vrnejo v divjino ali pa ga nastanijo v medvedje zatočišče.

Pojavljajo pa se tudi razmišljanja, da bi medvedjo starosto v Pirenejih preprosto usmrtili. K tej drastični možnosti se nagibajo predvsem zaradi tega, da bi novemu prišleku prihranili travmatično soočenje s Pyrosom. Novinca pa bodo pripeljali prav iz Slovenije.

Na tej točki spomnimo, da se je življenje nekaterih »slovenskih« medvedov v Pirenejih končalo tragično. Medvedko Francko, ki se je naselila v francoskih Pirenejih leta 2006, je leto kasneje povozil avto, vseskozi pa so jo imeli v zobeh francoski kmetje, ki so trdili, da pobija ovce.  Medvedka Paloma  pa je poginila avgusta 2006 po padcu s pečine.