Svet

Na skrajnem vzhodu Hrvaške zaradi poplav razglasili katastrofo

STA/J.P.
21. 5. 2014, 16.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Hrvaška vlada je na območju Vukovarsko-sremske županije na vzhodu države po hudih poplavah razglasila stanje katastrofe. Medtem na ogroženem območju ob reki Savi v Slavoniji utrjujejo nasipe, saj nevarnost poplav ni še minila. V ostalih delih države nadaljujejo zbiranje humanitarne pomoč za žrtve poplav.

Tilen Pajek

Hrvaška uprava za zaščito in reševanje (Duzs) je objavila, da je bil sistem obrambe pred poplavami zgrajen za nevarnost stoletnih voda, na območju Županje pa da so se pojavile tisočletne. Kot so dodali, je 210 kilometrov dolg nasip na območju Slavonsko-brodske in Vukovarsko-sremske županije popustil na dveh mestih, pri Rajevem Selu in Račinovcih nedaleč od Županje.

Čeprav se Sava umirja in se je njena gladina na ogroženem območju v 24 urah znižala za med 25 in 30 centimetrov, so nadaljevali z utrjevanjem razmočenih nasipov. Na najbolj ogroženih delih nasipa pri Slavonskem Brodu so potapljači minulo noč postavljali neprepustne folije.

V celotni državi zbirajo različno humanitarno pomoč, ki jo pošiljajo v Slavonijo. Po navedbah hrvaškega Rdečega križa so državljani na njihov račun prispevali več kot 13 milijonov kun (1,7 milijona evrov) za žrtve poplav na Hrvaškem ter v BiH in Srbiji. Še 4,6 milijona (766.000 evrov) so nakazali s klici na donatorsko številko 060 90 11. S poplavljenih območjih so sicer po poročanju hrvaških medijev morali evakuirati približno 15.000 ljudi.

Hrvaška vlada bo v četrtek na seji v Županji razpravljala o stanju na poplavljenih območjih in ukrepih za normalizacijo razmer. Na vladi so ocenili, da bo sanacija območja potekala več mesecev, nekateri prebivalci pa da se bodo lahko vrnili v svoje hiše šele po letu dni.

Med drugim so ponudili brezposelnih osebam s poplavljenih območjih slabih 4000 kun (526 evrov) bruto za sodelovanje pri javnih delih sanacije stanja. Zaenkrat potrebujejo približno 1000 delavcev.

Hrvaški minister za zdravje Rajko Ostojić je danes razglasil nevarnost epidemije nalezljivih bolezni na poplavljenih območjih. Opozorilo velja za Vukovarsko-sremsko in Brodsko-posavsko županijo ter mesta Pleternica in Lipik v Požeško-slavonski županiji kot tudi Kostajnico in Dvor na Uni v Sisaško-moslavški županiji, kjer so tudi bile najhujše poplave.

Kot je dodal, njegova odločitev sledi vladni razglasitvi stanja katastrofe za Vukovarsko-sremsko županijo. Gre za prvo tovrstno odločitev hrvaškega ministra za zdravje v preteklih 20 letih, je še izpostavil v izjavi za medije.

Od hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) je zahteval izvajanje ukrepov za preprečevanje in boj proti nalezljivimi bolezni, kar pomeni, da bodo zagotovili dodatne zdravstvene delavce in opremo za zdravstveno zaščito na epidemiološko nevarnih območjih.

Medtem je Hzjz na svoji spletni strani sporočil, da je na območju Slavonskega Broda sedem oseb, pri katerih so ugotovili enterokolitis, nalezljivo bolezen, ki povzroča hujše prebavne motnje.