Avto-moto

GM vpoklical 2,4 milijona avtomobilov

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
21. 5. 2014, 12.16
Posodobljeno: 31. 5. 2014, 10.20
Deli članek:

GM je v ZDA na servis vpoklical kar 2,4 milijona avtomobilov zaradi težav z varnostnimi pasovi, menjalniki, zračnimi blazinami in varovalkami.

Vpoklicem pri GM-u ni videti konca. Dodatno so namreč na servisni pregled vpoklicali kar 2,4 milijona avtomobilov na ameriškem trgu. Problemov je lahko več, med njimi zračne blazine, omarica z varovalkami, menjalniki ali varnostnimi pasovi. GM je priznal, da so zaradi napak pri vozilih ljudje poškodovali, a da nihče zaradi teh ni umrl. 

Modele, ki so jih vpoklicali, so Buick Enclave, Chevrolet Traverse, GMC Acadia, Saturn Outlook, Chevrolet Malibu, Pontiac G6, Cadillac Escalade, Chevrolet Silverado HD in GMC Sierra. Gre tako za aktualne modele, kot modele od 2004 naprej.

Težave se pojavljajo od začetka letošnjega leta, ko je GM tudi pričel z množičnimi vpoklici. Seveda pa to stane veliko denarja, samo popravila novih napak bodo stala preko 200 milijonov dolarjev. Poleg vsega je GM že bil kaznovan s strani ameriškega inštituta za prometno varnost, zaradi prepoznega odkritja napake na zagonski ključavnici, zaradi katere naj bi se zgodila vrsta prometnih nesreč, tudi s smrtnimi izidi. GM je moral plačati kazen v višini 35 milijonov dolarjev. Problem s ključavnico je bil ta, da je bilo eno stikalo vgrajeno prešibko, posledično se je ugasnil motor, zračne blazine, servo volan in tudi sistem za ojačitev zavorne moči. 

Do zdaj je bilo vpoklicanih 13,6 milijona avtomobilov samo na ameriškem trgu.