Zanimivosti

Dolenjci bodo dobili prvi superračunalnik

STA/M.J.
21. 5. 2014, 15.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Dekan Fakultete za informacijske študije v Novem mestu Janez Povh je danes z direktorico podjetja Smartis iz Ljubljane Zdravko Zalar podpisal pogodbo za nakup visokozmogljivega računalniškega sistema (HPC) oziroma tako imenovanega superračunalnika.

Wikipedia (simbolna fotografija)

Prvi dolenjski superračunalnik bo poganjalo 700 procesorskih jeder, imel bo štiri terabajte spomina DDR3 RAM, za podatke pa bo na voljo 100 terabajtov diskovnih kapacitet. Vsa oprema bo postavljena v podatkovnem centru podjetja Mikrografija v Novem mestu, so danes sporočili s fakultete.

Nabavili ga bodo v okviru projekta Kreativno jedro: Simulacije, ki na fakulteti poteka od januarja 2013 in je financiran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj ter ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Visokozmogljivi sistem bo omogočil hitrejše raziskave in učinkovitejšo obdelavo podatkov. Na fakulteti se bo uporabljal zlasti za simulacije tehnoloških mrež po vzoru bio-mrež, kategorizacijo in simulacijo dokumentnih tokov, simulacije poslovnih procesov, simulacije proizvodnje in transporta oziroma logistike ter za simulacije v medicini. Prav tako pa se bo uporabljal za poganjanje virtualnih strežnikov.

Skupna končna pogodbena vrednost za dobavo in namestitev celotnega sistema HPC znaša 415.916 evrov z DDV, superračunalnik pa bo v Novo mesto prišel predvidoma konec meseca junija. Tako bo že nared za uporabo na poletni šoli HPC, ki bo na Fakulteti za informacijske študije (hkrati pa tudi na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani) potekala od 7. do 11. julija 2014.

Gre za enotedenski program izobraževanja na superračunalniku iz osnov vzporednega programiranja, uporabe okolja Linux na HPC in simulacij. Tečaj je namenjen študentom in vsem ostalim zainteresiranim.