Zanimivosti

Odkrili največjega med največjimi

J.P.
21. 5. 2014, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Znanstveniki so pred dnevi oznanili odkritje nove vrste dinozavra v Argentini – velikana, ki je zasenčil vse ostale, tudi trenutnega rekorderja argentinozavra. Sodeč po stegnenicah novoodkritega velikana, naj bi ta rastlinojedec v dolžino meril 40 metrov, v višino 20, torej približno toliko kot meri sedemnadstropna stavba.

Paleontologi domnevajo, da gre za novo vrsto titanozavra, ki spada v skupino zavropodov, katere člani so se ponašali z dolgimi repi in majhnimi glavami na dolgih vratovih. S 77 tonami, kolikor skupaj tehta približno štirinajst slonov, je kar za sedem ton težji od argentinozavra. Te ocene temeljijo zgolj na fragmentih primerkih, ki o dejanskih dimenzijah teh bitij dokončne slike ne morejo nuditi.

Največja znana žival, ki je kdaj lomastila po Zemlji.

Na fosilizirane ostanke je v Patagoniji v bližini La Fleche naletel kmetovalec, arheologi pod vodstvom dr. Joseja Luisa Carballida in dr. Diega Pola iz paleontološkega muzeja Egidio Feruglio pa so na območju izkopali okoli 150 kosti. Na podlagi njihovih velikosti, ki prekašajo vse do sedaj videne, so navdušeni zaključili, da gre za največjo znano žival, ki je kdaj lomastila po Zemlji.

Bitju, ki je na območju živelo pred med 95 in 100 milijoni let, ime zaenkrat še ni bilo podeljeno. Vseeno pa raziskovalci obljubljajo, da se bodo domisli takega, ki ne bo delal krivice veličini in časti, ki jo odkritje predstavlja za lastnike posestva, kjer so odkrili kosti, ter za širše območje.