Svet

V Donecku po trditvah separatistov ne bo ukrajinskih predsedniških volitev

STA/J.P.
15. 5. 2014, 09.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V vzhodnoukrajinski regiji Doneck, ki je pred dnevi po referendumu razglasila neodvisnost, ne bodo potekale ukrajinske predsedniške volitve, predvidene za 25. maj, so zatrdili proruski separatisti. Vodja volilne komisije, ki so jo vzpostavili separatisti, Roman Ljagin je dejal, da izvedba zaradi tehničnih in varnostnih razlogov ne bo mogoča.

reuters

Ob tem pa Ljagin po poročanju ruske tiskovne agencije Itar Tass ni izključil možnosti, da bi referendum o odcepitvi od Kijeva, ki je v nedeljo potekal v regijah Doneck in Lugansk, izvedli tudi v nekaterih drugih ukrajinskih regijah, med drugim v Harkovu in Odesi. Na nedeljskem referendumu se je po navedbah separatistov prepričljiva večina volivcev odločila za neodvisnost. Glasovanja sicer niso spremljali neodvisni opazovalci.

Samooklicane oblasti v Donecku so v sredo sicer sporočile, da so oblikovale vrhovni svet, ki bo igral vlogo zakonodajne oblasti v regiji. Sestavljalo naj bi ga od 140 do 150 poslancev. V sredo pa naj bi že razpravljali o osnutku ustave samooklicane Ljudske republike Doneck, piše Itar Tass.

V sredo se je v Kijevu na pobudo zahodne diplomacije začel dialog za rešitev ukrajinske krize, a se prvo srečanje ni končalo plodovito, poleg tega pa niso bili prisotni proruski separatisti iz Donecka in Luganska.

A predstavnik samooklicanih oblasti v Donecku Denis Pušilin je povedal, da razmišljajo o izvedbi podobne okrogle mize v Donecku. S tem se je odzval na napovedi nekdanjega ukrajinskega predsednika Leonida Kravčuka, ki se je udeležil sredinega srečanja, da bi lahko okrogla miza v Donecku potekala to soboto ali naslednji ponedeljek. Pušilin je ob tem poudaril, da separatisti niso pobudniki srečanja in da v tej smeri ne bodo storili prvih korakov.