Svet

Ukrajinske sile ovirajo potek referenduma na vzhodu države

STA/J.P.
11. 5. 2014, 17.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V ukrajinskih regijah Doneck in Lugansk, kjer danes poteka referendum o neodvisnosti od Kijeva, ukrajinske varnostne sile po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass, ki se sklicuje na navedbe organizatorjev referenduma ovirajo potek glasovanja. Med drugim naj bi zasedle štiri volišča v Krasnoarmijsku v regiji Doneck.

Reuters

Denis Pušilin, vodja proruskih separatistov v Donecku, ki so organizirali referendum, je za Itar-Tass povedal, da so ljudi iz štirih šol, kjer je potekalo glasovanje, evakuirali. Dodal je, da so na varno odnesli volilne lističe in sezname volivcev.

Kljub napetih razmerah naj bi bila volilna udeležba na referendumu visoka. Po navedbah predstavnika v referendumskem tiskovnem središču v Lugansku Vasilija Nikitina naj bi udeležba v tem mestu že presegla 75 odstotkov. Rezultati referenduma bodo sicer znani v ponedeljek do 15. ure.

Ukrajinske sile naj bi operacije za oviranje glasovanja izvajale tudi v regiji Lugansk. Vodja regionalne volilne komisije Aleksander Malihin je razkril, da so ukrajinske sile blokirale dostavo volilnih lističev v okrožjih Belovodsk, Markovka, Svatovo, Melovo in Troicko. Po njegovih besedah na teh območjih tako ni bilo mogoče izvesti referenduma.

Kijevske oblasti so medtem danes sporočile, da njihove sile v mestih Krasni Liman, Slavjansk in Kramatorsk nadaljujejo operacije proti proruskim separatistom. Iz urada začasnega ukrajinskega predsednika Oleksandra Turčinova so po navedbah Itar-Tassa sporočili, da so kijevske enote uničile več nadzornih točk separatistov in premagale skupino upornikov. Šlo naj bi za odziv na operacije separatistov v noči na danes.

Organizatorji referenduma že načrtujejo ločitev od Kijeva. Vodstvo proruskih sil v Donecku je sporočilo, da načrtujejo "začetek pogovorov za civilizirano ločitev od kijevskih osrednjih oblasti", ob tem pa vztrajajo, da je današnji referendum popolnoma zakonit.