Bencin

Mercedes petič v sezoni potrdil prevlado v formuli 1

STA/J.P.
11. 5. 2014, 17.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Moštvo formule 1 Mercedes je na peti dirki svetovnega prvenstva doseglo novo, že peto letošnjo zmago. Britanec Lewis Hamilton je bil najhitrejši na prvi evropski dirki sezone v Barceloni, moštveni uspeh je dopolnil Nemec Nico Rosberg z drugim mestom. Tretji je bil Avstralec Daniel Ricciardo (Red Bull).

Reuters

Mercedes je tako še enkrat potrdil prevlado v sezoni 2014, saj je nemška ekipa dobila vse dirke. V Avstraliji je bil najboljši Rosberg, v Maleziji, Bahrajnu in na Kitajskem pa Hamilton, ki je tako v Barceloni nadaljeval serijo uspehov, zdaj ima skupno že 26 zmag. S tem uspehom je tudi poskrbel za spremembo na večni lestvici zmagovalcev dirk svetovnega prvenstva. Prehitel je Avstrijca Nikija Laudo in zdaj ga le še ena zmaga loči od Škota Jackieja Stewarta na sedmem mestu. Na tej lestvici je najboljši Nemec Michael Schumacher z 91 zmagami.

Podobno kot na zadnjih dirkah sta tudi na evropski premieri v spomladanski Barceloni Mercedesova dirkača poskrbela za zanimivo dirko le zase, vsi drugi pa so bili le opazovalci. Na koncu je bila razlika med dirkačema srebrnih puščic le šest desetink sekunde, potem ko je ob koncu dirke Rosberg še skušal ogroziti moštvenega sotekmovalca in je v zadnjih krogih prišel tik za Hamiltona, ki se je pritoževal zaradi zdrsavanja avtomobila v zavojih in izrabljenih pnevmatik, vendar pa je ostalo pri vrstnem redu Hamilton - Rosberg tudi pri prečkanju ciljne črte.

Naslednja dirka bo preizkušnja v monaški kneževini 25. maja.

Daleč zadaj je bil prvi zasledovalec Ricciardo, zaostal je 49 sekund, njegov sotekmovalec, svetovni prvak Nemec SebastianVettel, pa je po številnih tehničnih težavah in startu šele s 15. mesta na koncu privozil tik pod stopničke na četrto. Do točk so za obema Mercedesovima in Red Bullovima dirkačema prišli še Finec Valtteri Bottas (Williams), domačin FernandoAlonso in drugi Ferrarijev voznik Fince KimiRäikkönen, Francoz RomainGrosjean (Lotus) in oba voznika Force Indie, Mehičan SergioPerez ter Nemec Nico Hülkenberg.

Po petih dirkah ima Lewis Hamilton natančno 100 točk, Nico Rosberg pa 97. Premoč nemške ekipe se seveda kaže tudi v točkovnem izkupičku, saj je naslednji tekmec, Fernando Alonso - danes je pred domačimi navijači končal le na šestem mestu - tretji, a ima le 49 točk, branilec naslova Vettel je četrti s 45. Pri konstruktorjih je premoč še večja, Mercedes ima 197 točk, Red Bull 84, Ferrari pa 66.

Za Hamiltona je bila to četrta zmaga v sezoni, 26. v karieri, a prva v Barceloni. "Še nikoli nisem imel tako dobrega dirkalnika kot zdaj. Zlahka si privozim prednost in to je fantastično, ne le zame, tudi za celotno ekipo," je po zmagi pohvalil svoje sodelavce pri Mercedesu Hamilton. Rosberg pa se ni zlahka sprijaznil z drugim mestom: "Res je škoda, da mi ni uspelo. Če bi imel na voljo še en krog, je vprašanje, kaj bi se zgodilo."