Svet

V Virginiji iztiril vlak s cisternami nafte

STA/ mv
1. 5. 2014, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V sredo je pri mestu Lynchburg v ameriški zvezni državi Virginiji iztiril vlak, ki je vlekel za sabo cisterne z nafto. Trije vagoni so padli v reko James, nekaj drugih pa se je vnelo in oblasti so morale evakuirati del centra mesta s 77.000 prebivalci. Poškodovanih ni bilo.

flickr

Iz cistern je izteklo okoli 200.000 litrov surove nafte, ni pa še povsem jasno, koliko jo je izteklo v reko in koliko nafte je zgorelo. Vodni viri za Lynchburg niso ogroženi, ker vodo iz reke črpajo le v času hude suše. ZDA so v zadnjem letu doživele osem večjih nesreč vlakovnih kompozicij s cisternami z nafto in vrstijo se pozivi k reformam. Predlagajo se med drugim močnejše cisterne, ki se ne bi tako zlahka poškodovale in preluknjale. Lani julija je prišlo do hude nesreče podobne kompozicije v kanadskem mestu Lac-Megantic na meji z ameriško državo Maine, v kateri je umrlo 47 ljudi, popolnoma pa je pogorelo 30 poslopij.

Nesrečo v Lynchburgu preiskujejo agenti ameriške zvezne uprave za železnice, Nacionalnega odbora za varnost v transportu in železnice CSX, katere vlak je iztiril. Prav tako v sredo sta iztirili dve lokomotivi in trije vagoni v Severni Karolini, pri čemer se je v okolje izteklo nekaj kemikalij za umetna gnojila.