Slovenija

Na Bledu in v Bohinju zadovoljni s praznično zasedenostjo

STA/mv
1. 5. 2014, 10.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Gorenjski turistični delavci se za prvomajske praznike nadejajo sorazmerno dobrega obiska. Dobro zasedene so nočitvene zmogljivosti v blejskih hotelih, zadovoljni pa so tudi v Bohinju, kjer ta prehodni čas gostom omogoča tako smuko na Voglu kot občudovanje pomladnega prebujanja narave v dolini.

bled.si

Prvomajski prazniki so letos posebej dobro razporejeni po dnevih in umeščeni pred vikend, zato veliko turističnih aranžmajev obsega tri nočitve, je za STA povedala direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar. Kot je pojasnila, so hoteli zasedeni od 85 pa vse do 100 odstotkov. Med gosti prevladujejo tujci, v tem času pa se na Bledu prepletajo različne skupine gostov. Nekateri so prišli prav na prvomajske počitnice, veliko pa je tistih, ki prihajajo iz prekomorskih držav, zlasti Azije in ZDA, ter se v okviru tur po Evropi ustavijo v Sloveniji. Nekaj gostov je iz sosednjih držav, med njimi tudi Italijani, ki pa jih je bistveno manj kot za velikonočne praznike.

Obisk odvisen od vremena

Od vremenskih razmer bo odvisno, kakšna bosta izvenpenzionska potrošnja in finančni izkupiček ter koliko bo na Bledu tudi dnevnih obiskovalcev. Med stacionarnimi gosti pa na Bledu še vedno vsako leto prevladujejo Britanci, Italijani in Nemci. V zadnjem obdobju se povečuje tudi število ustvarjenih nočitev gostov iz ZDA in držav Beneluksa. Tudi v Bohinju so hoteli za čas prvomajskih praznikov dobro zasedeni, malce slabše je v zasebnih sobah in apartmajih. Če bo vreme lepo, direktor Turizma Bohinj Klemen Langus pričakuje tudi veliko dnevnih gostov, saj je ta trenutek v Bohinju prav posebni prehodni čas med zimsko in poletno sezono. "Bohinj ponuja pomlad v dolini in zimo v visokogorju," je povedal Langus in pojasnil, da lahko gostje v dolini občudujejo pomladno cvetje, na Voglu pa uživajo še zadnje smučarske dni. Kombinirajo lahko vrsto različnih športnih aktivnosti od alpskega in turnega smučanja do pohodništva in kolesarjenja.

Kranjska Gora ni prva izbira

Prave pomladi medtem še vedno ni v Kranjski Gori, ki zato v času prvomajskih praznikov običajno ni prva izbira dopustnikov. Kljub temu kaže, da bodo hotelske kapacitete med letošnjimi prazniki kar dobro zasedene, manjšim ponudnikom pa kaže le na okrog 20-odstotno zasedenost. Največ gostov naj bi bilo iz Slovenije in Italije, od koder lahko v primeru lepega vremena v Kranjski Gori pričakujejo tudi veliko dnevnih obiskovalcev, saj so že urejene kolesarka pot in kolesarski park ter poletno sankališče, je povedala direktorica Lokalne turistične organizacije Kranjska Gora Mirjam Žerjav.