Svet

Ob volitvah v Iraku napadi na volišča

STA
30. 4. 2014, 09.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Iračani danes prvič po odhodu ameriških sil leta 2011 volijo parlament. Iz Iraka že poročajo o napadih na volišča, kljub temu pa za volitve vlada veliko zanimanje. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, sta bili v eksploziji blizu enega od volišč nedaleč od severnoiraškega Kirkuka ubiti dve ženski.

Za 328 sedežev v parlamentu se poteguje približno 9000 kandidatov iz 275 strank. Po vsej verjetnosti nobena posamezna stranka ne bo osvojila absolutne večine in tako kot po prejšnjih volitvah je tudi tokrat pričakovati dolgotrajna koalicijska pogajanja.
Glede na dogovor med iraškimi voditelji sicer velja, da je premier šiit, predsednik, ki ga prav tako izvoli parlament, Kurd, predsednik parlamenta pa sunit.
Premierski stolček se tako vnovič obeta sedanjemu premieru Nuriju al Malikiju, ki je kampanjo vodil brez resnega izzivalca. Maliki, ki si prizadeva za tretji mandat, je danes ob oddaji glasu v Bagdadu že govoril o zmagi. "Naša zmaga je gotova, zdaj moramo videti le, kako velika bo," je po poročanju AFP dejal novinarjem.
Iraški premier je sicer današnje volitve označil za velik uspeh, celo večji od zadnjih, ko so bili v Iraku še tuji vojaki. Volivce pa je pozval, naj se udeležijo volitev.
Pred volišči se po navedbah AFP že od zgodnjih jutranjih ur vijejo dolge vrste ljudi, ki čakajo, da bodo oddali svoj glas. Ljudje pred volišči čakajo kljub napadom na volišča v zadnjih dneh.
O napadih na volišča poročajo tudi danes. Tako sta po poročanju AFP davi priletela dva minometna izstrelka v bližino volišč zahodno od Bagdada, pri čemer pa ni bilo mrtvih ali ranjenih.
V mestu Dibs blizu Kirkuka pa je blizu volišča odjeknila eksplozija, v kateri sta umrli dve ženski. S severa Iraka sicer poročajo o več eksplozijah blizu volišč, vendar pa so v večini primerov prej uspeli evakuirati volivce z volišč, tako da ni bilo žrtev.
Že predvolilno kampanjo so zasenčili napadi na kandidate, predstavnike volilnih oblasti ter politična zborovanja, samo v zadnjem dnevu pred volitvami je v napadih po državi umrlo več deset ljudi. Oblasti so od nedelje do četrtka razglasile dela proste dni, da bi tako okrepile varnost na volitvah.
Varnostne razmere v državi so bile tudi v središču predvolilnih razprav, čeprav poleg vsakodnevnega nasilja državljane pesti cel niz drugih težav, od pomanjkljive oskrbe z energijo do visoke nezaposlenosti, obsežne korupcije in slabih javnih storitev.