Svet

Iz južnokorejskega trajekta potegnili prva trupla

STA/N.J.
20. 4. 2014, 08.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Potapljači so danes iz južnokorejskega trajekta, ki se je potopil pred štirimi dnevi, potegnili prva trupla, tako da se je skupno število žrtev zdaj povzpelo na skoraj 50, prek 250 ljudi pa še pogrešajo. Sorodniki žrtev, nezadovoljni z odzivom oblasti, pa so se blizu kraja nesreče spopadli s policijo.

Reuters

V akciji iskanja pogrešanih - med njimi je večina srednješolcev, ki so se s trajektom peljali na izlet - sodeluje prek 500 potapljačev. Ti so iz potopljene ladje danes potegnili prva trupla. 

Na trajektu, ki je bil na poti na otok Jeju, je bilo 476 potnikov in članov posadke, med njimi 320 dijakov ter 15 učiteljev.

Številni starši, ki so nezadovoljni z ravnanjem oblasti, so se danes na otoku Jindo, ki leži blizu kraja nesreče, spopadli s policijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Policija je starše ustavila, ko so hoteli v protestnem sprevodu prečkati most, ki z otoka vodi na kopno.

Zakaj se je trajekt nenadoma potopil, še niso ugotovili, so pa že skoraj izključili možnost trka v čer. Po ocenah južnokorejskih oblasti je najverjetnejši vzrok, da se je ladja prevrnila, nenadna ostra sprememba smeri.

Kapitana ladje, ki sicer v času nesreče ni bil za krmilom, so aretirali v soboto. Nanj leti največ kritik, ker ni pravočasno ukazal evakuacije trajekta.

Reuters