Zdravje

S telovadbo nad zdravstvene težave

R. P.
20. 4. 2014, 08.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ste se kdaj vprašali, zakaj se po uri rekreacije počutite tako izvrstno? Dejstvo je, da telovadba ne dviga le razpoloženja, pač pa je zdravilo za celo vrsto težav: stres, nespečnost, bolečine v križu … pomaga celo pri vročinskih oblivih, ki spremljajo menopavzo. »Ko gre za varovanje zdravja, je gibanje najboljše zdravilo, kar jih poznamo,« pravi dr. David Katz, ustanovni direktor Preventivnega raziskovalnega centra na Univerzi Yale.

Stres, zaskrbljenost 

Dokazano uspešna zoper stres in anksioznost je kardio vadba. Ko pospešite srčni utrip, se namreč v telesu sproščajo nevrotransmiterji za uravnavanje razpoloženja, na primer serotonin, norepinefrin in GABA. Zato se med kolesarjenjem počutite, kot bi z znojenjem iz vašega telesa odtekal tudi stres. Študija, objavljena v reviji Medicine & Science in Sports & Exercise, je pokazala, da vas 30 minut zmerno intenzivnega treninga (denimo teka) naredi bolj odporne proti stresu še ure kasneje. Na dolgi rok pa ljudje, ki telovadijo, ugotavljajo, da jih manj ogroža depresija.

Dokazano uspešna zoper stres in anksioznost je kardio vadba.

Nasvet: Če veste, da imate pred sabo hektičen dan, že zjutraj telovadite. Po možnosti na svežem zraku.

Dnevna utrujenost

Namesto zanašanja na učinke kofeina se raje zmigajte in telovadite. Ljudje, ki upoštevajo priporočenih 150 minut vadbe na teden, se kar v 65 odstotkih počutijo manj izčrpani. Aktivni ljudje zvečer tudi lažje zaspijo, se ponoči manjkrat predramijo in imajo nasploh manj težav s spanjem. Katera športna aktivnost pripomore k temu? Zagotovo joga!

Nasvet: Izvajanje joge skupaj s tehnikami globokega dihanja izboljša vaše spanje že v nekaj tednih. Telovadite čez dan in ne tik pred spanjem, saj gibanje učinkuje tudi spodbujevalno, kar pomeni, da se boste takoj zatem težko umirili in zato težje zaspali.

Bolečine v križu

Podporne mišice okoli hrbtenice postajajo z leti vse ohlapnejše. Sedenje za računalnikom pa jih še dodatno slabi. Nova dognanja kažejo, da počitek pri tem ne pomaga dosti, veliko učinkovitejša je telovadba. Svetuje se trening moči, saj zmanjša bolečine za 30 do 80 odstotkov v 10 do 12 tednih. Osredotočiti se je treba na krepitev mišic spodnjega dela hrbta, trebuha in stranskih mišic, ki razbremenijo hrbtenico in izboljšajo gibljivost.

Nasvet: Naredite 4 sete po 16 ponovitev vaj, kot so trebušnjaki, dvigovanje zadnjice v most, raztegovanje hrbtenice, plavanje na suhem, položaj mačka-krava …

Če se le s težavo upirate želji po čokoladi in se ob tem počutite obupno, poskusite sladkarije nadomestiti s telovadbo.

Požrešnost

Če se le s težavo upirate želji po čokoladi in se ob tem počutite obupno, poskusite sladkarije nadomestiti s telovadbo. Klic možganov po dopaminu (nevrotransmiterju, ki v možganih deluje v centru za nagrajevanje) lahko zadovoljite z gibanjem. Vsaka telovadba v veliki meri dviguje raven dopamina, zato, ko vas zagrabi želja po sladkem, raje pojdite na 15-minutni hitri sprehod, in počutili se boste popolnoma enako, kot če bi pojedli veliko čokolado z lešniki.

Oslabljen imunski sistem

Aerobna vadba je naravno sredstvo proti prehladu, saj spodbuja celice imunskega sistema, da se izločijo v krvožilje, kjer napadajo viruse in bakterije. Strokovnjaki priporočajo 5 dni po 30 minut kardio vadbe na teden. Idealni so tek, kolesarjenje, ples, izogibajte pa se preveč intenzivni vadbi, ki traja nad 90 minut.

Vročinski oblivi

Med menopavzo in že tudi nekaj let pred njo 80 odstotkov žensk trpi za vročinskimi oblivi in nočnim znojenjem. Telovadba lahko pomaga vzdrževati zdrav indeks telesne mase, ki je ključen pri občutenju vročine. Ženske s preveliko telesno težo imajo namreč hujše in pogostejše simptome hormonskega nihanja. Ni potrebno veliko: že 30-minutni sprehod ali tek omili vročinske oblive za do 74 odstotkov v 24 urah. Privoščite si ga petkrat na teden.