Svet

Zaradi očitkov odstopil Hollandov svetovalec

STA/J.P.
18. 4. 2014, 13.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Svetovalec francoskega predsednika Francoisa Hollanda je danes odstopil, potem ko so v javnost pricurljale informacije o domnevnem konfliktu interesov in njegovemu razkošnemu življenjskemu stilu. A Aquilino Morelle je v sporočilu zavrnil očitke in zatrdil, da odstopa, da bi se lahko "svobodno odzval na napade".

"V zadnjih 48 urah sem se moral spopasti z namigovanji in očitki, ki pod vprašaj postavljajo moje dobro ime. Rad bi poudaril, da nisem storil nobene napake. Kljub temu sem se odločil za odstop, da bi lahko bil svoboden pri odzivu na napade," je Morelle zatrdil v izjavi za francosko tiskovno agencijo AFP.

Morelle je odstopil, potem ko je francoska spletna stran Mediapart poročala o domnevnem konfliktu interesov, ko je leta 2007 opravljal delo za farmacevtska podjetja, istočasno pa je bil visok uradnik na ministrstvu za socialne zadeve. S tem naj bi kršil etična načela za javne uslužbence.

Škandal okoli Morella bi lahko še dodatno oslabil Hollanda, ki se trenutno sooča z najnižjo podporo javnosti med predsedniki v francoski sodobni zgodovini.

Med bolj zanimive podrobnosti o razkošnem življenju svetovalca pa sodi njegova zbirka 30 parov ročno izdelanih čevljev v Elizejski palači, ki jih profesionalno polirajo vsaka dva meseca. Svoj prefinjen okus naj bi Morelle izkazoval tudi s pogostimi obiski vinskih kleti s pregrešno dragimi zbirkami žlahtne kapljice.

Morelle sicer ni zanikal verodostojnosti poročanja Mediaparta o njegovem življenjskem stilu, a se je obregnil ob očitke o konfliktu interesov.

"Nikoli se nisem znašel v situaciji, v kateri bi bil v konfliktu interesov. Javnemu uslužbencu so po zakonu dovoljene določene zunanje aktivnosti, med katere sodita tudi izobraževanje in svetovanje," je Morelle zapisal v prvem odzivu na poročanje Mediaparta.

A za tovrstne zunanje aktivnosti je potrebno dovoljenje in z oddelka, za katerega je Morelle takrat delal, so danes sporočili, da niso našli nobene sledi dovoljenja v tem primeru.