Svet

Umetna oploditev: Zamenjali embria, biološka mati nima pravic!

N.J.
20. 4. 2014, 20.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

DNK analiza je pokazala, da se DNK ploda, ki ga mamica nosi pod srcem, ne ujema z njenim. Ženska se je pritožila, saj otročka, ki se razvijata v njenem trebuhu (ženska pričakuje dvojčka), dejansko sploh nista njena!

Do zapleta je prišlo v porodnišnici v Rimu. Ženska je zanosila s pomočjo umetne oploditve, a sta s partnerjem vseeno želela preveriti, ali je vse v redu. Ugotovila sta, da se DNK ne ujema z njunim in da dvojčka, ki ju pričakujeta, dejansko nista njuna. S pomočjo analize DNK sta ugotovila, kdo sta biološka starša dvojčkov.

"Zakon pravi, da je otrok od tistega, ki ga rodi," je bil jasen sodnik Ferdinando Santosuosso  "Mama, ki nadaljuje z nosečnostjo, ne more tvegati, da bi izgubila otroka. Po drugi strani ženska, ki je mati z genetskega vidika, nima nobenih pravic in ne more zahtevati otroka." Santusuosso je še pojasnil, da lahko mati, ki pod srcem nosi dvojčka, ta izgubi, le če se odloči za umetno prekinitev nosečnosti. A ta v Italiji po 3. mesecu nosečnosti ni več dovoljena. Dodal je, da so v tem primeru okoliščine take, da bi lahko zahtevali presojo za prekinitev iz terapevtskih razlogov, mamica v pričakovanju pa bi se morala sama odločiti, ali si dvojčkov ne želi in ju ne bi mogla sprejeti za svoja. "Nihče ni obvezan priznati otroka, nit gospa, ki ima pravico sama se odločiti, ali si ju po rojstvu želi obdržati ali ne." Poudaril je, da je oče tu v drugačnem položaju, a da bi se mu zdelo nemoralno, da otrok ne bi priznal, če je bil ob partnerici vse od začetka postopka umetne oploditve, ona pa na to i imela vpliva.

Podrobne analize so pokazale, da je v zadevo vpleten le še en par in da ne gre za mešanje več parov. To je potrdil tudi generalni direkor bolnišnice v Rimu Vitaliano De Salazar. Bolnišnica je že ukrepala in bo zamenjala odgovornega na oddelku za umetno oploditev.