Slovenija

Nataša Pirc Musar o novem položaju: "Prelesičiti me ne bo tako enostavno"

Miran Juršič
20. 4. 2014, 18.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Nova generalna direktorica RTV Slovenija je Nataša Pirc Musar, nekdanja novinarka in voditeljica na TV Slovenija in Pop TV, trenutno še informacijska pooblaščenka. Svojo novo funkcijo, ki jo vrača v medijsko hišo, v kateri je svojo kariero začela, bo nastopila 26. maja. Programski svet je Natašo izbral izmed petih kandidatov (še Ljerka Bizilj, Marko Filli, Roman Kolar in Marko Makarovič).

Mediaspeed

Nataša je že napovedala, da bo s seboj pripeljala tri pomočnike: Natašo Mahne (za področje financ), Rosano Lemut Strle (za kadrovsko-organizacijske zadeve) in Gorazda Slaka (za produkcijo in programiranje TV-vsebin).

Zakaj menite, da boste dobra direktorica RTV, katere so vaše prednosti?

Dobra bom toliko, kolikor truda bom vložila v delo. Imam energijo, vizijo in željo po napredku te pomembne kulturne institucije. Moja prednost je neobremenjenost z utečenimi miselnimi, finančnimi in še kakšnimi drugimi vzorci, ki so se z desetletji stkali v tej hiši. Ker jih večine ne poznam, se bo marsikaj začelo graditi povsem na novo. Ustroj hiše pa poznam ravno dovolj, da me prelisičiti ne bo tako enostavno.

Vizija Nataše Pirc Musar za RTV Slovenija

Kaj bo vaša prioriteta, ko boste maja prevzeli funkcijo?

Ureditev preglednosti finančnega poslovanja zavoda. Prav s transparentnostjo želim onemogočiti malverzacije z javnim denarjem. To smo dolžni zaposlenim in ljudem izven hiše, našim gledalkam in gledalcem in poslušalkam in poslušalcem. Hkrati s tem se bo treba takoj lotiti programskih shem na televiziji.

Glavne stvari, za katere si boste kot direktorica prizadevali?

Dvig motiviranosti med zaposlenimi. V kolektivu danes prevladuje kultura izogibanja delovnim obveznostim, vsaj tako kažejo analize Sveta delavcev. Želim si, da bi večina hodila v službo rada, tako kot sem jaz od leta 1989 do 1995, ko sem bila zaposlena na TVS. To bo največji in najtežji izziv. Neizmerno si pa tudi želim, da bi hitro zaživela ideja o Data centru, močnem ogrodju za podatkovno novinarstvo. Razmišljala bom moderno, z vidika modernih informacijskih tehnologij, kjer se bodo v digitalna okolja povezovali vsi trije mediji, ki jih vsebuje nacionalna RTV (radio, televizija in internet).

Kaki so vaši občutki, ko se po toliko letih vračate v hišo, v kateri ste začeli?

Izjemno, izjemno prijetni. Že na seji Programskega sveta sem povedala, da je RTV SLO iz mene naredila to, kar danes sem, tej hiši sem veliko dolžna, morda ji zdaj lahko nekaj vrnem. Predvsem pa sem vesela, da prihajam v (sicer ogromen) kolektiv, kjer še vedno poznam veliko ljudi, ki me, po čestitkah in prijaznih in spodbudnih besedah sodeč, cenijo, in mnoge med njimi cenim in spoštujem tudi jaz.

Ste prva ženska, ki bo zasedla ta stolček. Je zato vaša zmaga še toliko bolj sladka in teža na vaših ramenih še večja?

O tem ne razmišljam. Sem le človek, ki želi, da volja najde pot, a sama ne bom zmogla. Upam, da se mi pri idejah in delu pridruži čim več sodelavcev.