Svet

Zaradi ciklona Ita na tisoče avstralskih domov brez elektrike

STA
13. 4. 2014, 10.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Zaradi tropskega ciklona Ita, ki je v minulih dneh pustošil na severovzhodu Avstralije, je brez elektrike na tisoče domov, povzroča pa tudi težave pri preskrbi s pitno vodo. Ciklon, ki je medtem oslabel v tropsko nevihto, se pomika vzdolž vzhodne avstralske obale in s seboj še vedno prinaša obilno deževje ter s tem nevarnost poplav.

Najhuje je prizadeto mesto Cooktown, kjer je na tisoče domov brez elektrike, porabo pitne vode pa so zaradi škode, ki jo je povzročil ciklon pri preskrbi, omejili na minimalno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ita, ki se medtem pomika vzdolž vzhodne obale, s seboj prinaša slabo vreme z obilnim deževjem. Oblasti so prebivalce opozorile na nevarnost poplav in jih pozvale, naj v tem času ne potujejo in raje ostanejo doma. Zaradi poplav bi namreč lahko bile nekatere ceste odrezane od sveta.

Premier Queenslanda Campbell Newman si je ogledal škodo v Cooktownu, kjer je bilo uničenih in poškodovanih več deset zgradb, pa tudi nasadi banan. Tudi v turističnem kraju Port Douglas je bilo poškodovanih okoli 20 domov, še kakih 30 pa je zaradi poplav odrezanih od sveta, še poroča AFP.