Slovenija

Bratuškova in Janković bosta morala sporočiti odločitev o kandidaturi za vodenje PS

STA
13. 4. 2014, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Premierka in vodja PS Alenka Bratušek ter prvi predsednik stranke Zoran Janković morata do ponedeljka opoldne sporočiti, ali ostajata v tekmi za predsednika PS. Tako bo Janković vsaj začasno prekinil ugibanja o morebitnem umiku. Njuno merjenje moči na kongresu, ki bo 25. aprila, pa bi pomenilo tudi tveganje za politično stabilnost v državi.

Arhiv

Kongres največje vladne stranke bo namreč pomemben trenutek tudi za obstoj vladne koalicije, ki je nastala pod pogojem, da se Janković umakne z vrha stranke. Njegova morebitna zmaga na kongresu bi verjetno pomenila konec koalicije in predčasne volitve.
Kljub temu je pričakovati, da se bosta za predsedniško mesto v PS potegovala oba. Bratuškova je vztrajanje pri kandidaturi že javno napovedala, svojo pa naj bi potrdil tudi Janković.
Prvak DeSUS Karl Erjavec je omenil še možnost, da bi se Bratuškova v primeru poraza na kongresu s podporniki v poslanski skupini odcepila od PS, morda ustanovila svojo stranko in ostala na položaju premierke. A je to manj verjetno, saj ni jasno, koliko poslancev PS premierko podpira.
Tako ji nekateri tudi očitajo, da zaupnico, ki jo je napovedala, zlorablja za discipliniranje svoje poslanske skupine, v kateri je tudi nekaj Jankovićevih podpornikov. Podporo mu je denimo že napovedal Jožef Kavtičnik, javno pa tudi nekdanji poslanec in s čela Luke Koper razrešeni Gašpar Gašpar Mišič.
Vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer je discipliniranje stranke z zaupnico že zanikal. Je pa po njegovih besedah treba prekiniti ugibanja, ali je prav, da Bratuškova še vodi vlado ali ne. Kot je dejal, naj bi se vse zgodilo v roku meseca dni.
Kdaj bo premierka preverila zaupanje v DZ in preštela podporo v koaliciji, v njenem kabinetu ne razkrivajo. Pričakovati pa je, da bo to storila pred kongresom stranke, si tako okrepila položaj in izboljšala možnosti za zmago v tekmi z Jankovićem.
Če Bratuškova zaupnico vloži prihodnji teden, bi poslanci lahko o tem odločali na redni seji DZ takoj po velikonočnih praznikih, v petek isti teden pa je kongres PS.
Potem ko bosta kandidata sporočila odločitev glede vztrajanja pri svoji kandidaturi, bo izvršni odbor nadaljeval s pripravami na kongres, torej bo med drugim določil dokončno listo kandidatov za predsednika in člane volilne komisije ter začel vabiti člane na kongres. Tudi lokacijo kongresa bodo določili predvidoma v ponedeljek.
Glasovanje na kongresu bo tajno. Volili bodo lahko vsi člani stranke, ki se bodo kongresa udeležili. Tisti, ki so se v stranko morebiti včlanili po dnevu določitve datuma kongresa, volilne pravice na tokratnem kongresu ne bodo imeli.