Svet

Devetmesečni otrok obsojen poskusa umora

J.P.
9. 4. 2014, 17.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Devetmesečni Musa Mohammed je bržda najmlajša oseba na svetu, obsojena poskusa umora. Fantiča so namreč vključno z njegovo celotno družino obtožili napada na vladne uradnike.

Do incidenta je prišlo februarja, ko je dom družine Mohammed v Lahore v Pakistanu preiskala skupina policistov in vladnih sil. Družino s tridesetimi člani so obtožili, da ne plačujejo računov, na kar naj bi se precej burno odzvali – kletvice, kamenje in palice naj bi vladne uradnike poslale v beg.

Sojenje naj bi se nadaljevalo čez nekaj dni.

Inšpektor Mohammed Kashif, ki je vodil odpravo, je v poročilu pozneje zapisal, da je šlo za poskus umora. Pri tem je očitno v mislih imel celotno družino, zato iz poročila ni izpustil nobenega od njih. Sledila je aretacija družine malega Muse. Fantič je pred sodnikom nastopil sedeč na kolenih očeta. Vsakdo bi lahko uganil, da je otrok nedolžen, sodnik pa mu je kljub temu določil varščino. Sojenje naj bi se nadaljevalo čez nekaj dni, vmes pa so zaradi malomarnosti suspendirali inšpektorja Kashifa.

Policijski inšpektor Rana Abdul Jabbar je povedal, da so že sprožili preiskavo primera. »Devetmesečni otrok takšnega zločina ni zmožen,« je povedal. »Vse skupaj je pomota, ki so jo nenamerno zagrešili policisti.« Kot se izkaže, naj bi inšpektor Kashif obtožil vse moške v družini, misleč, da ima glava družine Yasin, Musov dedek, dva sinova. Ni pa vedel, da ima eden od sinov le devetmesečnega sina. V poročilu je namreč zapisal, da so ga moški ujeli, pretepli in mu pri tem poškodovali glavo. Yasin pa pravi, da gre v resnici za poskus izselitve, saj naj bi jim pred tem že odklopili plin.