Svet

V Budimpešti danes shod madžarske opozicije

STA/mv
30. 3. 2014, 21.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Madžarska levo usmerjena opozicija je danes v Budimpešti pripravila shod, ki se ga je udeležilo več deset tisoč ljudi. Opozicija je svoje zborovanje pripravila dan potem, ko so se v madžarski prestolnici zbrali podporniki konservativnega premiera Viktorja Orbana. Njegova stranka Fidesz velja za favorita na parlamentarnih volitvah 6. aprila.

Wikipedia

S transparenti in gesli so pred operno hišo v Budimpešti danes pristaši madžarske opozicije protestirali proti politiki madžarske vlade in vladajoče stranke Fidesz-MPSZ. Vodilni kandidat volilne zveze, ki jo je pred volitvami sklenilo pet strank, vodja madžarskih socialistov Attila Mesterhazy, je Orbana označil za "boljševiktorja", katerega oblast bo na aprilskih parlamentarnih volitvah treba zlomiti. Orban in "njegova podkupljiva tolpa sodijo na smetišče zgodovine," se je pridušal Mesterhazy, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Dodal je, da so štiri leta Orbanove vladavine Madžarski prinesle "revščino, izseljevanje in strah". Premiera je tudi pozval, naj ne bo strahopeten in se udeleži televizijskega soočenja, ki je napovedano za 5. april.

Poraziti želi Orbanov režim

Nekdanji madžarski premier Gordan Bajnai, vodja stranke Skupaj - Dialog za Madžarsko je pozval k udeležbi na volitvah, na katerih bi porazili Orbanov režim in Madžarsko rešili strahu. Vodja Demokratične koalicije, nekdanji premier Ferenc Gyurcsany je dejal, da se lahko Orban v miru umakne proti Vzhodu, ker "mi gremo proti Zahodu". "Ne bomo dopustili, da bi nas politični nastopač in goljuf odvrnil s te poti," je še dejal Gyurscany. V soboto se je v Budimpešti zbralo več kot 10.000 Madžarov, ki so na tak način vladi pod Orbanovim vodstvom izrazili podporo.