Svet

Na frankfurtskem letališču v četrtek 11-urna stavka

STA
25. 3. 2014, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Nemški sindikat javnega sektorja Verdi je zaposlene na frankfurtskem letališču Fraport za četrtek pozval k 11-urni stavki. Sindikalna akcija bo predvidoma povzročila številne zamude in odpovedi letov, svarijo vodilni. Frankfurtsko letališče pa ni edino, na katerem bodo zaposleni v četrtek stavkali.

V Frankfurtu bo stavka potekala od 3.30 zjutraj do 14.30 popoldne. Sindikat Verdi pa je k stavki pozval tudi zaposlene na letališčih v Münchnu, na letališču Köln-Bonn, v Düsseldorfu, Hamburgu, Hannovru in Stuttgartu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Tudi tam naj bi stavke potekale vse od jutranje izmene pa nekje do 14. ure.

Po navedbah sindikatov bodo v Frankfurtu med drugim stavkali pripadniki letališkega osebja, osebja za odpremo tovora in kontrolo potnikov. Ne bodo pa v stavko vključeni gasilci, brez katerih letališče sploh ne bi smelo obratovati.

Nemški letalski prevoznik Lufthansa, ki letališče v Frankfurtu uporablja kot svojo domačo bazo, že pripravlja rezervni načrt. Kot so poudarili že v ponedeljek, bodo skušali posledice za potnike zmanjšati na minimum.

Lufthansa je o stavki v Fraportu obvestila tudi slovenskega letalskega prevoznika Adria Airways. V Adrii sicer navajajo, da bo dokončna odločitev o stavki znana do srede opoldne.

"Adria Airways bo v primeru potrditve stavke javnost seznanila z nadaljnjimi aktivnostmi," so sporočili iz letalskega prevoznika. Potnike pa naprošajo, da se na svojem odhodnem letališču pravočasno zglasijo za prijavo na let.

Za četrtek medtem na ovire že računajo tudi v hčerinski družbi Lufthanse za tovorni promet. "Že računamo z občutnimi omejitvami delovanja v Frankfurtu," je poudaril prvi mož družbe Lufthansa Cargo, Karl Ulrich Garnadt.

Sicer pa ima Lufthansa neporavnane račune tudi s piloti, ki prav tako grozijo s stavko. Njihov sindikat Vereinigung Cockpit je soglasje okoli 5400 pilotov k stavki prejel že prejšnji teden, ni pa še sporočil konkretnega termina za sindikalno akcijo. Obljubili pa so, da bo termin znan vsaj 48 ur vnaprej, da se bodo potniki lahko na to primerno pripravili.