Svet

Pred egiptovskim sodiščem danes še 700 Mursijevih privržencev

STA
25. 3. 2014, 15.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Pred sodnika v mestu Minja, južno od egiptovske prestolnice Kairo, je danes stopilo še okoli 700 privržencev odstavljenega islamističnega predsednika Mohameda Mursija, ki so obtoženi umora in poskusa umora več policistov med nasilnimi protesti avgusta lani. Med obtoženimi je tudi vodja Muslimanske bratovščine Mohamed Badie.

Arhiv Svet24

Badie danes iz varnostnih razlogov ni prišel na sodišče.

Današnje množično sojenje poteka le dan zatem, ko je sodišče v Minji 529 Mursijevih privržencev obsodilo na smrt zaradi umora policista ter napada na ljudi in premoženje. V zaporu jih je sicer le okoli 150, ostali so na begu. Kasneje so sporočili, da bo sodišče sodbo današnjim obtožencem predvidoma izreklo 28. aprila.

Kot je pojasnil eden od odvetnikov Mohamed Tuson, se je obramba danes odločila, da bo zapustila današnjo obravnavo. "Bojkotirali smo obravnavo, ker je sodni proces farsa," je dejal Tuson. Dodal je, da so nato sojenje preložili na 28. april, ko naj bi sodnik po pričakovanjih tudi izrekel sodbo proti skoraj 700 obtoženim islamistom.

Gre za največje sojenje v sodobni zgodovini Egipta, ponedeljkova obsodba pa je bila najmnožičnejša obsodba na smrt. Izrekli so jo po le dveh zaslišanjih in je povzročila ostre kritike številnih organizacij za človekove pravice, ZDA in Evropske unije.

Pravni strokovnjaki sicer ocenjujejo, da bodo smrtne obsodbe po pritožbi verjetno zavrnjene oziroma znižane, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Odvetniki obtoženih so poleg tega napovedali, da bodo po ponedeljkovih obsodbah zahtevali odstop sodnika.

Egiptovski mediji poročajo, da je sodnik Said Jusef Sabri, ki je v ponedeljek izrekel kazni in vodi tudi današnje sojenje, znan po izrekanju zelo strogih kazni. Med drugim je na 30 let zapora obsodil moškega, ki je iz trgovine z oblačili ukradel žensko obleko.

Združeni narodi so danes ocenili, da predstavlja ponedeljkova obsodba kršitev mednarodnega prava. "Presenetljivo število na smrt obsojenih je presedan v sodobni zgodovini. Množična obsodba na smrtno kazen na procesu s postopkovnimi nepravilnostmi je kršitev mednarodnega humanitarnega prava," je dejal tiskovni predstavnik komisarja ZN za človekove pravice Rupert Coville.

Zelo zaskrbljeni in šokirani nad ponedeljkovo razsodbo so tudi v Washingtonu. "Je v nasprotju z logiko. Očitno se lahko obsojeni pritožijo, a se ne zdi mogoče, da bi lahko bili deležni poštenega ponovnega sojenja v skladu z mednarodnimi standardi," je dejala namestnica tiskovne predstavnice State Departmenta Marie Harf.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je egiptovske oblasti pozvala, naj obtoženim zagotovijo "pravično in časovno ustrezno sojenje".

Da je ponedeljkova sodba "katastrofa, farsa in škandal" ter bo še leta vplivala na Egipt, pa je v odzivu ocenil vodja Arabske mreže za človekove pravice Gamal Eid.