Slovenija

"Pritiski na družino so bili preveliki"

P.R.
25. 3. 2014, 14.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

»Napadi so se dogajali od prevga dne. Ko pa je bila vpletena še družina, je bilo dovolj« je na novinarski konferenci izpostavila Alenka Trop Skaza, ministrica v odstopu.

STA

Kar zadeva posle njenega moža, pa je pojasnila, da moževo podjetje, od dne, ko je prisegla kot ministrica, z državo ni poslovalo. Pojasnila je tudi, da so pogodbe, ki jih je morala podpisati, bile nujno potrebne. Dejala je še, da je opozorila vlado, kaj bi pomenilo zmanjšanje števila zaposlenih za 1 odstotek. »V težkih časih je potrebno izpostaviti prioritete, ki jih bodo morali državljani tudi sprejeti,« je dejala in dodala, da se prebivalstvo sicer stara.

Odstopila, ker družina ni prenesla več pritiskov.

» Dejstvo je, da je treba ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje in prevetriti košarico pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.« je še enkrat izpostavila. 

Odzvala se je tudi na očitke zdravniške stroke, ki ne verjame njenim razlogom za odstop. Očitajo ji, da je bila celotna zgodba vnaprej dogovorjena z vsemi pogodbami in podpisi. »Nič ni bilo vnaprej dogovorjeno,« poudarja Trop Skaza, ki je še enkrat prebrala vse pogodbe, ki jih je podpisala in izpostavila, da ni podpisala nobenih koncesij. 

Trop Skaza meni, da v vsej zadevi ni nobenega konflikta interesov (omenila je delo za farmacevtsko družbo in moževo poslovanje z državo) in še enkrat ponovila, da je odstopila, ker družina ni prenesla več pritiskov. 

Komisija za preprečevanje korupcije

Alenka Trop Skaza se je dotaknila tudi mnenja Komisije za preprečevanje korupcije, ki je ocenila, da v zvezi s poslovanjem njenega moža ni nič narobe, razen poslovanje z zdravstvenim ministrstvom. 

Izpostavila je, da ji v vsem tem času ni nihče grozil, ter da nima nič proti, če pristojni pregledajo vse, kar je v tem, času podpisala.

Dejala je še, da sprejema kritiko, da ni odgovorno, da odstopa in da ji je žal, da zaupanje premierke ni zdržalo. »Vedela sem, da bo zahtevno, a ne tako,« je dejala Trop Skaza. Ministrica v odstopu tudi ni želela izdati, kdo je avtor »citata«, da mora zavarovalnicam nekaj ponuditi. Na vprašanje, ali je v tem času na policijo podala kakšno prijavo, ni želela odgovoriti. Izpostavila je, da ji v vsem tem času ni nihče grozil, ter da nima nič proti, če pristojni pregledajo vse, kar je v tem, času podpisala.

Trop Skaza je odgovorila tudi na vprašanje glede obljub njenega moža, ki je po nastopu njenega mandata dejal, da bo svoj delež v podjetju, ki posluje tudi z državo, prodal. Dejala je, da tega po dogovoru s partnerjem v podjetju, ni storil. Razen urgentnih stvari, ministrica v odstopu do razrešitve ne bo podpisala ničesar.