Slovenija

Velenjska Era v prisilni poravnavi

STA
25. 3. 2014, 16.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Celjsko okrožno sodišče je v velenjski Eri, ki jo vodi Gvido Omladič, v ponedeljek na predlog same družbe uvedlo poenostavljeno prisilno poravnavo. Era, ki sodi med mikro družbe, namreč ni zmožna in sposobna poravnavati svojih obveznosti, postala je tudi insolventna.

Omladič ocenjuje, da bo z uspešno finančno reorganizacijo in z izvedbo predvidenih ukrepov po načrtu finančnega prestrukturiranja uspešno saniral družbo ter zagotovil upnikom ugodnejše pogoje plačila njihovih terjatev kot v primeru stečaja in hkrati zagotovil obstoje družbe v daljšem časovnem obdobju, je razvidno iz poročila, ki je objavljeno na spletnih straneh Agencije RS za javnopravne evidence in storitve.

Dolžnik v načrtu finančnega prestrukturiranja predlaga 100-odstotno poplačilo navadnih upnikov, in sicer obročno v roku štirih let po pravnomočnosti sklepa sodišča o potrditvi poenostavljene prisilne poravnave.

Ker sta upnika Gorenjska banka in Abanka predlagala Erin stečaj, je Omladič na sodišče naslovil prošnjo za prednostno obravnavanje njegovega predloga za začetek postopka poenostavljene prisilne poravnave. Era je sicer družba za upravljanje, financiranje in storitve, ki nima zaposlenih.

Era, ki je v lasti zasebne družbe A. Vital s Polzele, je lani ustvarila skoraj 750.000 evrov čistih prihodkov od prodaje, leta 2012 pa so ti znašali nekaj več kot 900.000 evrov. Lanska izguba družbe znaša dobrih šest milijonov evrov, v letu 2012 pa je imela Era za 111.000 evrov dobička.