Svet

Putin podpisal zakon o pripojitvi Krima Rusiji

STA/J.P.
21. 3. 2014, 15.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v Moskvi podpisal zakon o priključitvi Krima in Sevastopola Rusiji. Kot poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass, je slovesen podpis zakona o ratifikaciji sporazuma o pripojitvi Krima in Sevastopola potekal v Kremlju. S tem je republika Krim postala 22. republika Ruske federacije.

Reuters

Putin je na slovesnosti, ki jo je prenašala televizija, poudaril, da je končanje pravnih postopkov priključitve resen trenutek. "Vsem prebivalcem države, ruskim državljanom, tudi prebivalcem Krima in Sevastopola čestitam ob tem zgodovinskem dogodku," je poudaril po navedbah francoske tiskovne agencije AFP.

Sporazum o pripojitvi Krima in Sevastopola, ki je postalo mesto s federalnim statusom, je začel veljati ob torkovem podpisu, a predvideva prehodno obdobje do konca leta za njegovo formalizacijo. V tem obdobju mora biti izvedena integracija v gospodarski, finančni in pravni sistem Rusije. Določa tudi, da bodo volitve na Krimu in Sevastopolu septembra 2015.

Putin je zakon podpisal, potem ko sta priključitev Krima v četrtek in danes potrdila oba domova ruskega parlamenta, duma in svet federacije. Sporazum o pripojitvi obeh entitet Rusiji je ruski predsednik podpisal v torek, potem ko so prebivalci Krima priključitev polotoka Rusiji prepričljivo podprli na nedeljskem referendumu.

Ob današnjem podpisu zakona se je Putin zahvalil članom parlamenta za hitro ukrepanje glede priključitve Krima in Sevastopola.

Odredil je še, da bodo priključitev ozemelj v Moskvi ter mestih Sevastopol in Simferopol na Krimu danes slovesno obeležili z ognjemeti.

Predsednik krimskega parlamenta Vladimir Konstantinov je danes napovedal, da bodo ustavo republike Krim pripravili v dveh tednih. Po njegovih besedah so krimske oblasti pripravljene na oblikovanje političnih struktur v republiki. Poleg tega naj bi v zgornji dom ruskega parlamenta kmalu imenovali štiri člane iz republike Krim in Sevastopola.