Svet

Ukrajina uvaja vizume za Ruse in izstopa iz SND

STA/mv
20. 3. 2014, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ukrajinski svet za nacionalno obrambo je danes sprejel odločitev o uvedbi vizumov za ruske državljane, je sporočil sekretar sveta Andrij Parubij. Sporočil je tudi, da bo Ukrajina izstopila iz Skupnosti neodvisnih držav (SND), v kateri je enajst bivših sovjetskih republik.

Reuters

Kot je dodal, so zunanjemu ministrstvu naročili uvedbo vizumskega režima z Rusijo, do katerega naj bi prišlo v nekaj dneh, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug, ki navaja ukrajinske in ruske medije. Po drugi strani pa so ruske tiskovne agencije poročale, da je ruska služba za migracije začela izdajati prve ruske potne liste za prebivalce Krima. 

Od osamosvojitve Ukrajine od nekdanje Sovjetske zveze leta 1991 so državljani obeh držav iz ene v drugo potovali brez vizumov. Parubij je po seji sveta za nacionalno obrambo še sporočil, da so se odločili za začetek postopka za izstop države iz SND, kjer ima vodilno vlogo Rusija, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Povedal je tudi, da Ukrajina pripravlja načrt za umik svojih vojakov in njihovih družin s Krima.