Svet

Rusija priznala Krim

STA/N.J.
17. 3. 2014, 20.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes podpisal odlok, s katerim je Rusija uradno priznala Krim kot neodvisno državo, sporočilo iz Kremlja navajajo tuje tiskovne agencije. Odlok že velja.

Reuters

Rusija je na podlagi izražene volje prebivalcev Krima na nedeljskem referendumu "priznala Republiko Krim, v kateri ima mesto Sevastopol poseben status, kot suvereno in neodvisno državo", piše v odloku, poročajo ruske tiskovne agencije.

V odloku je zapisano, da velja od dneva podpisa.

Z vidika mednarodnega prava je priznanje Krima kot neodvisne države potrebna etapa za priključitev Krima k Rusiji. Priključitev mora biti namreč predmet dogovora med dvema neodvisnima državama, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Prebivalci Krima, ki ga že dva tedna zasedajo ruske sile, so v nedeljo na referendumu plebiscitarno podprli priključitev k Rusiji. Parlament Krima je nato danes soglasno razglasil neodvisnost polotoka od Ukrajine in Moskvo uradno zaprosil za vključitev v Rusko federacijo kot republika.

Krimska delegacija pod vodstvom premiera Sergeja Aksjonova je medtem danes prispela v Moskvo. O razmerah na Krimu bodo v torek razpravljali ruski poslanci, ki jih bo nagovoril tudi predsednik Putin. V petek naj bi duma, spodnji dom parlamenta, glasovala o predlogu zakona o priključitvi Krima Ruski federaciji.