Svet

EU o sankcijah proti Rusiji - Erjavec nasprotuje

STA/N.J.
3. 3. 2014, 13.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Zunanji ministri EU bodo danes v Bruslju razpravljali tudi o možnosti sankcij proti Rusiji zaradi njenih potez v Ukrajini, na primer o zamrznitvi pogovorov o vizumski liberalizaciji. Slovenija jim nasprotuje, saj lahko onemogočijo politični dialog in diplomatsko reševanje krize, je danes v Bruslju povedal vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec.

Reuters

V osnutku sklepov, ki jih bodo danes sprejeli zunanji ministri, je tudi možnost uvedbe strogih sankcij proti Rusiji, je povedal minister. Slovenija temu nasprotuje, saj lahko onemogočijo politični dialog in diplomatsko reševanje krize, podobno stališče zagovarjata po Erjavčevih besedah tudi Nemčija in Francija, medtem ko pribaltske članice in Poljska zavzemajo trše stališče.

Predlagal dvostransko srečanje

Erjavec je tudi pojasnil svojo nedeljsko izjavo o posredovanju Slovenije pri reševanju ukrajinske krize. Slovenija bo danes predlagala dvostransko srečanje Erjavca z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, ki ne bi bilo klasično dvostransko srečanje, ampak srečanje v imenu EU o tem, kako pripeljati stvari na diplomatske tirnice, je pojasnil minister.

Slovenija se odločno zavzema za rešitev krize v Ukrajini s političnim dialogom in nasprotuje zaostrovanju odnosov z Rusijo z grožnjo ali uvedbo sankcij; od Rusije pričakuje, da bo spoštovala vse mednarodne sporazume, a tudi Ukrajina mora spoštovati dogovore in pravice manjšin, je še izpostavil Erjavec ob prihodu na izredno zasedanje zunanjih ministrov EU.