Svet

V Sarajevu protestniki znova na ulicah

STA
10. 2. 2014, 19.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Več tisoč protestnikov se je danes znova zbralo v Sarajevu in v središču mesta zaustavilo promet. Utaborili so se pred zgradbo predsedstva BiH, ki so ga že dopoldne preventivno izpraznili. Skupina protestnikov se je sestala s premierom Federacije BiH Nerminom Nikšićem, ki je izrazil pripravljenost na odstop.

Na Ulici maršala Tita se je zbralo nekaj tisoč ljudi, protest pa je bil miren. Zahtevali so odstop zvezne vlade in premiera Nermina Nikšića. Za rok so jim postavili 19. uro in ko je Nikšić odstop zavrnil, je nekaj sto protestnikov blokiralo glavno križišče na Skenderiji, s čimer so zaprli že zadnji dostop do središča mesta, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Skupina protestnikov se je sicer danes sestala z Nikšićem, ki je po srečanju sporočil, da nima ničesar proti svoji zamenjavi in zamenjavi ostalih ministrov in tudi proti novi vladi. Zatrdil pa je, da bo trenutna vlada delala do morebitnega imenovanje nove.

Tudi predsednik Federacije BiH Živko Budimir je izrazil pripravljenost na odstop, predčasne volitve pa je označil za najboljšo rešitev za izhod iz krize.

Protestniki so kot enega od zaključkov pogovorov izpostavili potrebo po spremembi volilne zakonodaje, ki bi omogočile predčasne volitve. Ustrezen predlog nameravajo v torek poslati v parlament, ki naj bi ga sprejel po hitrem postopku.

Zaradi napovedi protestov so poslopje v središču Sarajeva, kjer se nahaja sedež tako tričlanskega predsedstva BiH kot predsednika Federacije BiH Budimira, že dopoldne izpraznili. Poslopje je bilo v nemirih pred dnevi že močno poškodovano.

Protesti, ki so se danes odvili tudi v nekaj drugih mestih, so potekali ob okrepljeni policijski navzočnosti.

Po petkovih neredih na množičnih protestih v več mestih v BiH, ko so protestniki opustošili in zažgali tudi več stavb lokalnih oblasti, so se razmere preko konca tedna umirile in se protesti nadaljujejo na miren način.