Slovenija

Svet vlade za študentska vprašanja podprl predlog zakona o visokem šolstvu

STA
10. 2. 2014, 18.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Svet vlade za študentska vprašanja je danes podprl predlog zakona o visokem šolstvu. Kot so po seji sporočili z ministrstva za izobraževanje in Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), so se strinjali, da je zakon korak v pravo smer, zato so podprli predlog, da se ga pošlje v vladno in parlamentarno proceduro.

Mediaspeed

Kot so v skupni izjavi zapisali na ŠOS ter na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, je predlog zakona v večji meri usklajen z vsemi deležniki sveta. Kljub temu pa ostaja še nekaj odprtih vprašanj, o katerih bodo v prihodnje še razpravljali.

Po navedbah iz sporočila gre zlasti za razmerje med številom mest, ki jih fakultete razpišejo za posamezen študijski program za brezplačni in plačljiv študij. ŠOS namreč še vedno vztraja, da dovoljeni obseg plačljivega študija ne sme presegati 20 odstotkov glede na število vpisanih študentov na brezplačni študij. Predsednik sveta, minister Dr. Jernej Pikalo mu je danes v zvezi s tem zagotovil, da bodo na ministrstvu možnosti o morebitnem nižjem deležu ponovno preučili, je zapisano.

Na današnji seji so obravnavali tudi nov predlog sistema financiranja, ki ga vpeljuje zakon. Predstavniki študentov namreč menijo, da bi bilo potrebno povečati sredstva, namenjena za motivacijo institucij za razvoj kakovosti, ki da so prenizka.

Predstavniki ministrstva in ŠOS so se še dogovorili, da bodo proces za dopolnitev zakona nadaljevali, vse v želji, da se področje visokega šolstva uredi optimalno.