Svet

Ministrica sredi preiskav o zlorabi položaja odstopila

STA/M.J.
27. 1. 2014, 11.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V Italiji je v nedeljo odstopila ministrica za kmetijstvo Nunzia De Girolamo, potem ko je postala tarča očitkov o zlorabi položaja. Med drugim ji očitajo sporne zaposlitve v sistemu javnega zdravstva, njeno ministrstvo pa preiskujejo zaradi suma nepravilnosti pri porabi evropskih sredstev za kmetijstvo.

Reuters

"Odstopam kot ministrica. Ne morem biti del vlade, ki ni branila moje časti," je na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisala De Girolamova. Ministrico so nedavno obtožili, da je vplivala na izbor visokih zdravstvenih uradnikov v mestu Benevento v italijanski deželi Kampanija. Njeno ravnanje naj bi razkrivali posnetki telefonskih pogovorov iz leta 2012, ki so nedavno pricurljali v javnost. Takrat De Girolamova še ni bila ministrica, temveč poslanka.

Poleg tega je italijanska finančna policija v soboto potrdila, da preiskuje kmetijsko ministrstvo zaradi suma nepravilnosti pri upravljanju z evropskimi sredstvi. Preiskovalci se osredotočajo na neskladnosti pri razdeljevanju sredstev v višini 8,9 milijarde evrov, ki jih je Italija prejela med letoma 2007 in 2013, poroča francoska tiskovna agencija AFP. De Girolamova sama ni predmet preiskave, saj se policija osredotoča na obdobje pred njenim mandatom.

De Girolamova je sicer druga ministrica v vladi premiera Enrica Lette, ki je odstopila. Do razkola v desnosredinski stranki Ljudstvo svobode nekdanjega premiera Silvia Berlusconia je bila v njegovem taboru, od takrat pa je presedlala v stranko Nova desna sredina, ki jo je ustanovil Angelino Alfano, Berlusconijeva nekdanja desna roka.

Odstop bi lahko nestabilno vlado v Rimu vodil v nove težave. Vlado ta teden v parlamentu čaka težka razprava o novi volilni zakonodaji, ki bi odpravila dosedanji zakon, s katerim nihče ni preveč zadovoljen in katerega spremembo je zaukazalo tudi ustavno sodišče. Glasovanje o reformi naj bi potekalo najkasneje v petek.

Poznavalci po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA ne izključujejo možnosti preoblikovanja vlade, o čemer se je v Rimu že javno govorilo, do nje pa bi lahko prišlo že v naslednjih dveh tednih.