Svet

Neurja uničila tudi starodavne znamenitosti

STA/mv
8. 1. 2014, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Neurja, ki so v minulih dneh s silovitimi vetrovi, deževjem in valovi pustošila po Veliki Britaniji, so med drugim uničila več starodavnih znamenitosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Od 23. decembra je v neurjih umrlo sedem ljudi. Britanski premier David Cameron je danes izrazil sum, da so za ekstremno vreme krive podnebne spremembe.

facebook

V Cornwallu ob jugovzhodni obali Anglije so divji valovi, silovit veter in visoko plimovanje v minulih dneh enostavno zdrobili stoletja star velikanski kamniti obok v zalivu Porthcothan ter ogromno kamnito čer, znano po imenu Pom Pom, v Dorsetu na jugu Anglije. Nedaleč stran je plaža Chesil, med drugim znana iz romana Britanca Iana McEwana, zaradi neurij dobesedno ostala povsem brez svojega slovitega prodnika, ostal je le še pesek. Morje je povzročilo nepopravljivo škodo tudi na plaži v Aberystwythu v Walesu, ki so jo uredili že v viktorijanski dobi.

Temza grozi Oxfordu

Številne dele Otoka so poleg tega zaradi obilnega deževja prizadele še poplave. Med drugim narasla reka Temza vse bolj grozi delom zgodovinskega univerzitetnega mesta Oxford, še piše AFP. Manj usodne so bile posledice neurij za londonsko palačo Hampton Court, ki jo je zgradil Henrik VIII., kjer so jarki prvič po vrsti let polni vode. Cameron je danes v spodnjem domu parlamenta v Londonu izrazil mnenje, da so za vse to krive podnebne spremembe. "Priča smo vse številnejšim nenormalnim vremenskim pojavom (...) Kolegi v predstavniškem domu se lahko prepirajo, ali je to povezano s podnebnimi spremembami ali ne. Jaz sam močno sumim, da je," je dejal in izpostavil, da bi morala Velika Britanija vlagati v obrambo pred poplavami ter na sploh izboljšati svoje sposobnosti za soočanje z ekstremnimi vremenskimi pojavi.

facebook