Svet

Popolnoma ste me pozabili!

A.Š.
27. 12. 2013, 11.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Američan Warren Weinstein, ki je že dve leti ujetnik pakistanske Al Kaide, meni, da je država pozabila nanj.

To je povedal v videu, ki so ga posneli ugrabitelji, in prosi Obamo, da začne pogajanja za njegovo izpustitev. 72-letni Weinstein je bil avgusta 2011 ugrabljen iz njegove hiše v pakistanskem mestu Lahore. V 13-minutnem videu možakar nagovarja Obamo, državnega sekretarja Johna Kerryja, ameriške medije, javnost in svojo družino.

"Pred devetimi leti sem prišel v Pakistan in sem delal za svojo vlado. In zdaj ko bi morala vlada pomagati meni, sem popolnoma pozabljen in zapuščen."

To je njegovo drugo sporočilo, prvo je Al Kaida prenesla maja letos. V zadnjem videu je Weinstein oblečen v sivo jakno, črno kapo in nosi brado, ne kaže pa čustev. Pravi, da njegovo zdravje ni dobro, da ima težave s srcem in akutno astmo.

"Leta so prinesla svoje," je opozoril.

"Ni treba posebej omenjati, da ne vem kaj se dogaja z mojo družino." 

Ugrabitelji bi dovolili njegovi družini, da ga obišče, vendar pod pogojem, da lahko tudi družine članov Al Kaide, ki so v zaporih v ZDA, obiščejo svoje.

"Če se Obama in njegova vlada z mano ne bodo aktivno ukvarjali, verjetno ne bom nikoli več videl svoje družine."

Uradno stališče ZDA je kot vedno, da se s teroristi ne pogajajo.

Weinstein je v Pakstianu pred ugrabitvijo pet let delal kot svetovalec pri razvoju plemenskih območij. 13. avgusta 2011 ga je zgodaj zjutraj iz njegove hiše odpeljalo osem oboroženih moških.