Svet

Berlusconi grozi z "revolucijo"

STA/M.J.
12. 12. 2013, 15.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je v primeru, da mu bo odvzeta prostost, zagrozil z revolucijo. "Lahko prisluškujete mojemu telefonu, mi odvzamete potni list in aretirate kadarkoli želite," je danes dejal v pogovoru za francoski radio Europe 1. "Vendar se ne bojim. Če boste to storili, bo v Italiji prišlo do revolucije," je dejal.

Reuters
Silvio gor ali dol?

Berlusconi je konec novembra izgubil poslansko imuniteto, potem ko so ga po pravnomočni obsodbi zaradi davčne utaje v primeru Mediaset izključili iz senata. "Zelo težko me bo vtakniti v zapor, saj bom na prihodnjih volitvah dobil veliko večino," je dejal medijski mogotec, ki je svojo izključitev iz senata označil za "državni udar", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Berlusconi je prav tako poudaril, da si želi 24. maja prihodnje leto sočasno z volitvami v Evropski parlament tudi parlamentarnih volitev v Italiji, saj po njegovih besedah sedanja vlada Enrica Lette po odhodu Berlusconijeve stranke Naprej Italija iz koalicije ni več prava zastopnica ljudstva.

Po rezultatih ankete inštituta Datamedia bi levosredinsko koalicijo pod vodstvom Lette na volitvah podprlo 34,4 odstotka Italijanov, medtem ko bi Berlusconijeva desnosredinska opcija prejela 33,6 odstotka glasov podpore, še navaja dpa.

Spodnji dom italijanskega parlamenta je sicer v sredo Letti pričakovano izglasoval zaupnico. Z glasovanjem o zaupnici je Letta po odhodu Berlusconijeve stranke iz vlade želel razjasniti, ali ima njegova koalicija še naprej večino v parlamentu.