Svet

Josip Broz Tito spet razburja – tokrat Hrvate

8. 11. 2013, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Hrvaški veleposlanik v Parizu Ivo Goldstein ima v sobi za sprejeme posebno fotografijo, ki je zelo presenetila Parižana hrvaškega rodu. Ta je o tem takoj obvestil hrvaške medije, ki so napravili oster škandal. Zagrebški časniki so objavili fotografijo veleposlanika Goldsteina, na kateri je poleg njegovih fotografij s predsednikoma Francije in Hrvaške, Françoisom Hollandom in Ivom Josipovićem, mogoče opaziti tudi sporen črno bel portret.

Hrvati so šokirani, na hrvaškem zunanjem ministrstvu pa se izmikajo, da ni nobenih omejitev glede fotografij v delovnih prostorih veleposlaništev. Zakon namreč določa le, da je v osrednjem prostoru diplomatskega predstavništva treba izobesiti državni grb.
 
A zakon ne bo pomiril jeznih Hrvatov. Goldstein je za medije pojasnil, da je bila fotografija v sobi za sprejeme po naključju ter da jo je nameraval čez nekaj tednov podariti znanemu francoskemu baru, ki ga je Tito pogosto obiskoval. Na Titovi fotografiji so tudi podnapisi v angleščini in francoščini, ki govorijo o njegovi vlogi v antifašističnem gibanju.

 

Na hrvaškem zunanjem ministrstvu so povedali, da ni nobenih omejitev glede fotografij v delovnih prostorih veleposlaništev. Zakon namreč določa le, da je v osrednjem prostoru diplomatskega predstavništva treba izobesiti državni grb. Zakon tako tudi ne prepoveduje izpostavljanja fotografij Josipa Broza.

 
Več si preberite v tiskani izdaji časopisa Svet24