Promet

Če se odpravljate na Martinovanje, previdno!

STA
8. 11. 2013, 07.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V času martinovanj bodo policisti ta konec tedna v okviru preventivne akcije 0,0 šofer - trezna odločitev izvajali poostren nadzor prometa in preverjali prisotnost alkohola pri voznikih. Namen akcije je zmanjšati škodljivo rabo alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi v cestnem prometu ter število prometnih nezgod, povezanih s tem.

Kot so zapisali na ministrstvu za zdravje, gre za usklajeno akcijo ministrstva za zdravje, Javne agencije za varnost prometa, policije in inšpekcijskih služb.

Organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov ter trgovce pozivajo, naj pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač dosledno spoštujejo določbe zakona o omejevanju porabe alkohola ter alkohola ne prodajajo opitim ali mladoletnim. Policija bo opravljala poostrene nadzore v zvezi z vožnjo pod vplivom alkohola, skupaj s pristojnimi inšpektorati pa bo izvajala tudi intenzivne nadzore nad nedovoljeno prodajo in ponudbo alkohola.

Hkrati pozivajo vse voznike k odgovornemu ravnanju v prometu, saj so prav posamezniki tisti, ki s svojim varnim obnašanjem v prometu lahko pomembno prispevajo k zmanjšanju tragičnih prometnih nezgod, poudarjajo na ministrstvu.

Prvi del akcije 0,0 šofer je potekal junija letos. Tedaj so samo policisti z alkotestom preizkusili 8618 voznikov in odkrili 413 voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola. V tem času so začasno odvzeli 274 vozniških dovoljenj, osem oseb pa so pridržali.

Zadnja tovrstna akcija letos bo potekala med 9. in 15. decembrom.