Svet

V Keniji zaradi morije v Westgatu obtožili četverico

STA
4. 11. 2013, 13.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zaradi septembrskega napada na nakupovalno središče Westgate v Keniji, v katerem je bilo v več dni trajajočih spopadih ubitih 67 ljudi, med njimi tudi napadalci, so bile danes na kenijskem sodišču obtožene štiri osebe. Odgovornost za napad je prevzela somalijska skrajna islamska milica Šebab, ki je povezana s teroristično mrežo Al Kaida.

Reuters

Vsi obtoženi so etnični Somalci - Mohamed Ahmed Abdi, Liban Abdulah, Adan Adan in Husein Hasan. Med drugim so obtoženi nudenja podpore teroristični skupini, nezakonitega vstopa v državo in pridobitve ponarejenih osebnih dokumentov, nikomur od njih pa ne očitajo sodelovanja v dejanskem napadu.

Vsi štirje obtožbe zanikajo. Njihove prošnje za izpustitev iz zapora proti plačilu varščine je sodišče danes zavrnilo in jim odredilo vsaj še teden dni pripora, poročanje kenijskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP in dodaja, da nihče od obtoženih danes na sodišče ni prišel z odvetnikom.

V štiri dni trajajočih spopadih v Westgatu naj bi bili po zatrjevanju oblasti ubiti vsi štirje napadalci, čeprav se je sprva govorilo, da jih je bilo več kot deset. Napadalci so sicer težko oboroženi, med drugim z granatami, vdrli v nakupovalno središče in hladnokrvno usmrtili na desetine ljudi.